Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Πάνος Γαβαλάς, Πόλυ Πάνου: Κρυφές χαρές (1975/1982)

Λέω να σταθώ σήμερα σε έναν καλό λαϊκό δίσκο της Panivar που κυκλοφόρησε αρχικά το 1975 κι επανεκδόθηκε το 1982, αλλά περιλαμβάνει ηχογραφήσεις παλιότερες, από τη δεκαετία του '60, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν σε 45άρια από τη Βεντέττα, το ρεπερτόριο της οποίας στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην Panivar.
Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια για την Panivar, η οποία υπήρξε μια δισκογραφική εταιρία ειδικευμένη στο λαϊκό ρεπερτόριο. Ιδρύθηκε το 1967 από τον Παναγιώτη Βαρδουλάκη και δραστηριοποιήθηκε για πάνω από 40 χρόνια, μέχρι το κλείσιμό της το 2008. Στο ξεκίνημά της φιλοξένησε λίγο πολύ όλα τα μεγάλα ονόματα του ορθόδοξου λαϊκού τραγουδιού που βρίσκονταν πλέον στη δύση της καριέρας τους δίνοντάς τους μια καινούργια ευκαιρία να συνεχίσουν την παρουσία τους στο ελληνικό πεντάγραμμο. Αργότερα βέβαια ξέπεσε σε καλλιτέχνες και ρεπερτόριο εντελώς παρακμιακού επιπέδου και μοιραία οδηγήθηκε στο μαρασμό.
Ο παρών δίσκος στην αρχική έκδοση του 1975 είχε τίτλο "Κρυφές χαρές, κρυφοί καημοί", αλλά στην τελική έκδοση του 1982 ο τίτλος περιορίστηκε στο πρώτο μισό. Περιλαμβάνει δώδεκα όμορφα λαϊκά τραγούδια, τα περισσότερα ελάχιστα γνωστά. Τα υπογράφουν αξιόλογοι λαϊκοί δημιουργοί, όπως ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Στέλιος Ζαφειρίου, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Στράτος Καμενίδης και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί. Στην ερμηνεία έχουμε δύο μεγάλες φωνές του λαϊκού πενταγράμμου, τον Πάνο Γαβαλά και την Πόλυ Πάνου. Συμμετέχουν επίσης ο Χρηστάκης, ο Κώστας Βολιώτης, η Έφη Καρρά, ο Μάριος και φυσικά η εξαιρετική Ρία Κούρτη, αυτή η μόνιμη φιγούρα πλάι στον Πάνο Γαβαλά που παρέμεινε στη σκιά του επί δεκαετίες, την οποία ωστόσο εδώ ακούμε και ως πρώτη φωνή σε δυο τραγούδια!

(c) LP | Panivar | (1975) 1982 | πηγή: tzil/Μάκης/d58 

2 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος...

Άαβας / d58 είπε...

Απέσυρα τον αρχικό σύνδεσμο, γιατί εντωμεταξύ ο δίσκος βρέθηκε με τα πλήρη εξώφυλλα και από τις δυο εκδόσεις του (1975, 1982), οπότε τον ξανανέβασα και είναι ήδη στη διάθεσή σας.