Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Άκης Λυμούρης: Παιδικά τραγούδια (1975)

Για τις πολύ ιδιαίτερες και σπάνιες δουλειές του συνθέτη Άκη Λυμούρη, που κοσμούν την ελληνική δισκογραφία, έστω κι αν αγνοούνται σχεδόν ολοκληρωτικά από το μουσικόφιλο κοινό, έχουμε ξαναμιλήσει με αφορμή τις παρουσιάσεις μερικών εκλεκτών δισκογραφικών του εργασιών, όπως: "Ο Νότης Περγιάλης διαβάζει Καββαδία", "Ο Νότης Περγιάλης απαγγέλλει Ταγκόρ", "Γιάννης Ρίτσος: Η κυρά των αμπελιών", "Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα"
Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε έναν παιδικό δίσκο με την επιμέλεια του συνθέτη. Ένα δίσκο που ακούστηκε πολύ στο παρελθόν, καθώς περιέχει μια σειρά πασίγνωστα, απολύτως κλασικά παιδικά τραγουδάκια, που κάποιοι από μας σε μιαν αλλοτινή εποχή τραγουδήσαμε πολύ και σχεδόν ταυτιστήκαμε μαζί τους. Μια απλή ματιά στους τίτλους τα λέει όλα! 
Εγώ απλώς να προσθέσω ότι πλάι στα οκτώ τραγούδια ανώνυμων δημιουργών που διασκεύασε μουσικά ο Άκης Λυμούρης, θα βρούμε και άλλα τέσσερα που αποτελούν πρωτότυπες δικές του συνθέσεις πάνω σε στίχους της πολυγραφότατης  Μαρίας Γουμενοπούλου, μιας από τις εμβληματικές μορφές της παιδικής μας λογοτεχνίας, της οποίας πολλά κείμενα κοσμούσαν εκείνα τα παιδικά μας σχολικά αναγνωστικά. Φυσικά οι μελωδίες είναι σκόπιμα απλές, έως απλοϊκές, για να ανταποκρίνονται στην έννοια του παιδικού τραγουδιού, όπως την αντιλαμβάνονταν συνθέτες και παιδαγωγοί μιας παλιότερης εποχής.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η Παιδική Χορωδία του Παρθεναγωγείου Ν.Ν. Μακρή. Σόλο τραγούδι η Ειρήνη Παύλου.

(c) LP | Olympic | 1975 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: