Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Γεράσιμος Λαβράνος: Ένα βράδυ στην Αθήνα (1966)

Ιδού ένας ξεχασμένος δίσκος εισαγωγής με ελληνικό περιεχόμενο από τα μέσα του '60, αφού περιλαμβάνει ένα κορφολόγημα από γνωστά κι άγνωστα τραγούδια του πρώτου μισού εκείνης της τόσο παραγωγικής δεκαετίας, τότε που είχε αρχίσει να κυριαρχεί ο ήχος του λεγόμενου "έντεχνου" μέσα από τα κοσμαγάπητα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και της σχολής που δημιούργησαν, από την οποία ξεπήδησε εκείνη η υπέροχη φουρνιά των σπουδαίων δημιουργών του '60.
Ο Κερκυραίος συνθέτης και μαέστρος Γεράσιμος Λαβράνος (1935-2015), ο οποίος κουβαλούσε τον ακριβό οπλισμό της κλασικής του παιδείας και της ευδόκιμης θητείας του στη τζαζ στο εγχώριο και διεθνές μουσικό στερέωμα, είναι ο δημιουργός αυτού του συναρπαστικού δίσκου που κυκλοφόρησε στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά. Τα επτά τραγούδια αποτελούν συνθέσεις του ίδιου σε στίχους των Νίκου Τάσου Μαστοράκη, Πυθαγόρα και Κώστα Κινδύνη. Τα υπόλοιπα είναι διασκευές γνωστών τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Γιώργου Κατσαρού.
Η ενορχήστρωση κινείται στους οικείους ηχοχρωματισμούς του "ελαφρού" τραγουδιού με την προσθήκη μπουζουκιού, όπως επέβαλε η "νέα" εποχή. Ερμηνεύουν γνωστά ντουέτα της εποχής, όπως οι Μουζάς-Λιγνός, καθώς και δύο άγνωστες τότε γυναικείες φωνές που αργότερα έμελλε να γράψουν τη δική τους ξεχωριστή σελίδα στο ελληνικό πεντάγραμμο: Η Λίτσα Σακελλαρίου και η Αλέκα Kανελλίδου.

(c) LP | USA/Alshire | 1966 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzil

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για μια φορά ακόμη για τα υπέροχα και νοικοκυρέμενα ανεβάσματά σας. Μια μικρή διόρθωση ο στιχουργος είναι ο Τάσος Μαστοράκης όπου αναφέρεται στα τραγούδια αυτά που υπήρξε και τρόπον τινα παραγωγός αυτών ηχογραφήσεων

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη επισήμανση σχετικά με τον Μαστοράκη. Διορθώνω αμέσως το κείμενο...