Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δημήτρης Μηλιός: Στα νότια και στα βόρεια (1975)

Μετά την πρώτη δισκογραφική του κατάθεση με την "Εξομολόγηση" το 1969 και μετά από κάποια σκόρπια τραγούδια δεξιά κι αριστερά, ο ελαφρολαϊκός συνθέτης Δημήτρης Μηλιός επανέρχεται το 1975 με τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο που έχει τίτλο "Στα νότια και στα βόρεια" και εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρία Sonora. 
Πρόκειται για έναν κύκλο ένδεκα τραγουδιών κι ενός οργανικού φινάλε με κοινό θεματικό άξονα τη μετανάστευση που εκείνη την εποχή βρισκόταν ακόμη σε έξαρση. Γιαυτό άλλωστε είχαν ήδη κυκλοφορήσει κάμποσοι δίσκοι και σκόρπια τραγούδια που αναφέρονταν στη μεγάλη αυτή πληγή που μάστιζε την ελληνική κοινωνία. Μπορώ να θυμηθώ πρόχειρα τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, τα "Γράμματα από τη Γερμανία" του Μίκη Θεοδωράκη, τους "Μετανάστες" του Γιάννη Μαρκόπουλου, τους "Ροβινσώνες" του Απόστολου Καλδάρα, τα "Τραγούδια της ξενιτιάς" του Γιώργου Κατσαρού. Οι στίχοι εδώ γράφτηκαν από τον Κωστή Μαλκότση, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μηλιό και στην επόμενη δουλειά του ("Ποτέ πιά"), αλλά έκτοτε δεν ξαναέδωσε σημεία ζωής.
Η αλήθεια είναι ότι ο δίσκος πάσχει σοβαρά στο επίπεδο της ενορχήστρωσης που υπογράφεται από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος καταφεύγει σε κάποια ενοχλητικά ηχητικά κολπάκια που νομίζω πως αδικούν ολοφάνερα τις ενδιαφέρουσες μελωδίες. Ευτυχώς η κατάσταση σώζεται από την παρουσία μιας πολύ καλής ερμηνεύτριας, της Γεωργίας Λόγγου, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας της ερμηνεύοντας πολλά όμορφα τραγούδια, μεταξύ των οποίων ακόμη και Μίκη Θεοδωράκη. Δίπλα της ο άγνωστος Πάνος Ζηρίδης.



(c) LP | Sonora | 1975 | πηγή: tzil./d58 

1 σχόλιο:

Θανάσης είπε...

Υπέροχος δίσκος, παρά τις ατέλειες που επισήμανες. Ευχαριστώ.