Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Δημήτρης Μηλιός: Εξομολόγηση (1970)

Ο Δημήτρης Μηλιός υπήρξε ένας ενδιαφέρων συνθέτης ελαφρολαϊκών τραγουδιών που μας έδωσε κάμποσα σουξέ πρώτης γραμμής στα πρώτα χρόνια του '70 με διάφορες φωνές και κυρίως με τη φωνή του Φίλιππα Νικολάου. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει από τα μέσα του '60 μέσα από το νεανικό σχήμα Ariones, ενώ η πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά εκδόθηκε το 1970.
Ο δίσκος λοιπόν "Εξομολόγηση" με υπότιτλο "12 ερωτικά τραγούδια" αποτελεί το επίσημο δισκογραφικό ντεμπούτο και των δύο καλλιτεχνών, καθώς ο Δημήτρης Μηλιός έγραψε τη μουσική, ενώ Φίλιππας Νικολάου τους στίχους και συγχρόνως ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια. Ο δίσκος έβγαλε δύο τουλάχιστον μεγάλα σουξέ που καθιέρωσαν αμέσως τον καινούργιο τραγουδιστή. Πρόκειται για τα τραγούδια "Μια καρδιά για σένανε" και "Πήρα απόφαση να φύγω". Μάλιστα ο Φίλιππος Νικολάου τα συμπεριέλαβε την επόμενη χρονιά και στον δικό του πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο "Όταν", πράγμα που συνετέλεσε ώστε λανθασμένα πολλοί να θεωρούν ότι τότε πρωτοβγήκαν! Και τα δυο πάντως γνώρισαν αρκετές επανεκτελέσεις στο πέρασμα του χρόνου. Το πρώτο το επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα ο Αντώνης Ρέμος, ενώ προσωπικά θεωρώ ότι μια νεότερη επανεκτέλεση του δεύτερου τραγουδιού απ' τον Μανώλη Λιδάκη ξεπερνάει την πρώτη και δικαιώνει απόλυτα το πολύ όμορφο αυτό κομμάτι.
Να προσθέσω ότι στο δίσκο συμμετέχει με τρία τραγούδια και η υπέροχη Λήδα, η οποία είχε ήδη δώσει τα δικά της διαπιστευτήρια στο ελληνικό τραγούδι δυο χρόνια νωρίτερα με το δίσκο "Πιο ψηλά", ενώ στη συνέχεια έγραψε τη δική της ωραία ιστορία ως συνθέτρια και ερμηνεύτρια.

(c) LP | Philips | 1970 | πηγή: π.Αρτ./tzil./d58

4 σχόλια:

Θανάσης είπε...

Αδικημένος συνθέτης. Υπάρχει κι ένας άλλος δίσκος του που τότε [δεκαετία ΄70] ακούστηκε. Από την μικρή εταιρεία Sonora το "Στα νότια και στα Βόρεια", με την Γ. Λόγγου. Αλλά βάλε στα υπόψιν κι έναν άλλο συνθέτη. Τον Μπάμπη Πραματευτάκη.

...ολοικ είπε...

Μητσαρα αυτο ηταν μονο του Θαυματουργου πατερ ,εγω δεν ειχα σχεση...

Άαβας / d58 είπε...

@Θανάσης
Φίλε μου, λες και διαβάζεις τη σκέψη μου! Θα δεις...

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Εγώ πάλι (και ο Μανώλης) ψάχνουμε έναν του 1976 "Ποτέ Πια" του Μηλιού με Σαλπέα & Παντά .