Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μιχάλης Μενιδιάτης: Το σχολειό της βιοπάλης (1975)

Ο Μιχάλης Μενιδιάτης (1932-2012) ανήκει στη γενιά των μεγάλων λαϊκών ερμηνευτών της δεκαετίας του '60. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Καλογράνης, αλλά η καταγωγή του από το Μενίδι του έδωσε το καλλιτεχνικό όνομα με νονό του τον Απόστολο Καλδάρα, ο οποίος υπήρξε ο συνθέτης που του έδωσε αμέτρητες επιτυχίες στα πρώτα του βήματα ("Πετραδάκι πετραδάκι", "Μην περιμένεις πια" κ.ά.) που συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθιέρωσή του. Θα έλεγα ότι ανήκει στη δεύτερη γραμμή των μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών, αν συμπεριλάβουμε στην πρώτη σειρά τους κορυφαίους Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πάνο Γαβαλά και Μανώλη Αγγελόπουλο. 
Στο πάλκο βρέθηκε από τα μέσα του '50, αλλά το πρώτο του τραγούδι ("Θα χτίσω μια καλύβα") ηχογραφήθηκε το 1959 και είχε μουσική του Γεράσιμου Κλουβάτου. Το 1969 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος κι έκτοτε το δισκογραφικό του παρών ήταν αδιάλειπτο μέχρι το 1990 που αποφάσισε να αποσυρθεί από την άμεση ενεργό δράση. Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του στο soundtrack του Διονύση Σαββόπουλου για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Happy Day" (1976), όπου ερμήνευσε το σπουδαίο τραγούδι "Λαϊκός τραγουδιστής".
Το 1975 κυκλοφόρησε ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Το σχολειό της βιοπάλης" , αν και ουσιαστικά είναι ο πρώτος με πρωτότυπα (εκτός από τέσσερα) τραγούδια γραμμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση και όχι με τραγούδια που ήδη είχαν κυκλοφορήσει σε 45άρια, όπως ήταν η πρακτική των προηγούμενων χρόνων. Πρόκειται για δώδεκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια που υπογράφονται από σημαντικά ονόματα του είδους: Άκης Πάνου, Βασίλης Βασιλειάδης, Χρήστος Νικολόπουλος, Στέλιος Βαμβακάρης. Ξεχωρίζω τα τραγούδια: "Παράνομη αγάπη", "Εφτά φορές". Και τα δυο γράφτηκαν από τον Άκη Πάνου και είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα στις 45 στροφές πάλι με τη φωνή του Μενιδιάτη. Το πρώτο γνώρισε αρκετές μεταγενέστερες επανεκτελέσεις. Καλός δίσκος.

(c) LP | Zodiac | 1975 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: