Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Κώστας Κακαβελάκης: Οριστικά; (1989)

Έχουμε ξαναμιλήσει για τον αξιόλογο συνθέτη Κώστα Κακαβελάκη με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο "Εγώ" (1984).
Η σύντομη δισκογραφική του παρακαταθήκη ολοκληρώνεται πέντε χρόνια αργότερα με το δίσκο "Οριστικά;" που εκδόθηκε το 1989 από τη Lyra. Πρόκειται για μια ηχογράφηση που περιλαμβάνει δύο κύκλους τραγουδιών με τους επιμέρους τίτλους: "Οι ιστοί της Κύπριδας", "Η άλλη όψη". Αμφότεροι βασίζονται σε στίχους του Δημήτρη Νταή, με τον οποίο ο συνθέτης γνωρίστηκε στη Γερμανία, όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος. Η συνεργασία τους απέφερε μια σειρά τραγουδιών έντεχνου προσανατολισμού που αξιοποιούν ταυτόχρονα και την ηλεκτρονική τεχνολογία σε αρμονική συνύπαρξη με τα φυσικά (συμβατικά) όργανα της παραδοσιακής ορχήστρας.
Ένας τέτοιος μουσικός προσανατολισμός λοιπόν δεν ήταν δύσκολο να οδηγήσει στην ιδανική ερμηνεύτρια του συγκεκριμένου υλικού. Κι αυτή ήταν η σπουδαία Μαρία Δημητριάδη που εκείνη την εποχή βρισκόταν ακόμη στο απόγειο της ερμηνευτικής της αναρρίχησης έχοντας ήδη πίσω της κολοσσιαίες ερμηνείες σε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου και κυρίως του Θάνου Μικρούτσικου.
Έλληνες και ξένοι μουσικοί συνεπικουρούν στη διεκπεραίωση της εκτέλεσης. Μεταξύ αυτών και οι κορυφαίοι: Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Δημήτρης Βράσκος (βιολί), Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Στέλλα Κυπραίου (κλασική κιθάρα).
Την ενορχήστρωση και τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών οργάνων επιμελήθηκε ο συνθέτης. Η ηχοληψία πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της τότε Δυτικής Γερμανίας στα στούντιο της EMI Electrola, εκτός από την "Προσευχή των αισθήσεων" που είχε ηχογραφηθεί δυο χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα.

(c) LP | Lyra | 1989 | 

4 σχόλια:

John80K είπε...

τον ψάχνω χρόνια σε ψηφιακή μορφή...

cnikola.tee6 είπε...

Στερεοφωνικό πρόβλημα (Αριστερό κανάλι σχεδόν ανύπαρκτο)

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει η δυνατότητα να ανέβει ο δίσκος

Άαβας / d58 είπε...

Δυστυχώς όχι, γιατί ο συνθέτης απαίτησε την απόσυρση του συνδέσμου...