Υπάρχει μια στερεότυπη λογική στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας: Αν δεν πάει ένας καλλιτέχνης στην Αθήνα, δεν έχει καμιά ελπίδα να σταθεί στο χώρο της ελληνικής μουσικής και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας που μοιάζει με κλειστό επάγγελμα προορισμένο αποκλειστικά για την ελληνική πρωτεύουσα.
Κι όμως κατά καιρούς είχαμε αρκετές απόπειρες να σπάσει αυτό το μονοπώλιο και να ανοίξει ο δρόμος για αυτόνομη δισκογραφική δραστηριότητα στην ελληνική επαρχία. Χαρακτηριστική βέβαια η περίπτωση του Θανάση Γκαϊφύλια που κατάφερε να στήσει ολόκληρο εκδοτικό οίκο (βιβλία και δίσκοι) στην Κομοτηνή, όπου ακόμη διαμένει και επιμένει!
Στην πραγματικότητα όμως όλες οι σχετικές απόπειρες αποτελούν μεμονωμένες προσπάθειες και δεν έχουν συνέχεια, έτσι που τελικά να λειτουργούν ως φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον αδήριτο κανόνα.
Και ιδού μια τέτοια ακόμη φωτεινή εξαίρεση. Πρόκειται για τον συνθέτη Γιώργο Καλογήρου από τη Βέροια, όπου και επιχείρησε την πρώτη του ηχογράφηση και παραγωγή δίσκου το 1988 με έναν κύκλο τραγουδιών υπό τον τίτλο "Άννα". Περιλαμβάνει δέκα κομμάτια, τα εννιά είναι τραγούδια σε ύφος λυρικής μπαλάντας κι ένα οργανικό θέμα παιγμένο από την κιθάρα της Στέλλας Κυπραίου.
Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες φιλότιμες και επί της ουσίας αξιόλογες προσπάθειες θέλουν κότσια, για να διεκπεραιωθούν, και πιθανότατα μπόλικη υποστήριξη από ανθρώπους του μουσικού χώρου. Κι εδώ ο καλός τραγουδοποιός είχε τη βοήθεια του έμπειρου συνθέτη και ενορχηστρωτή Τάσου Καρακατσάνη που έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την έκδοση του δίσκου. Ήδη προανέφερα τη συμμετοχή της σπουδαίας κιθαρίστριας Στέλλας Κυπραίου και προσθέτω την παρουσία της κορυφαίας ερμηνεύτριας Μαρίας Δημητριάδη που δεν είχε καμία επιφύλαξη να συμμετάσχει στην ομάδα ερμηνευτών του δίσκου τραγουδώντας δύο όμορφα κομμάτια, ένα στην αρχή κι ένα στο κλείσιμο του δίσκου. Όλοι οι υπόλοιποι ερμηνευτές προέρχονται από την παρέα του συνθέτη, ενώ συμμετέχει και το τοπικό Τρίο Βέροια. Οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών ανήκουν στον συνθέτη.
Να προσθέσω απλώς ότι ο Γιώργος Καλογήρου επανήλθε αρκετά χρόνια αργότερα με μια δεύτερη προσωπική δουλειά με τίτλο "Μεταμορφώσεις" (1999), αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη συνέχεια που θα περίμενε κανείς από τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα που μας είχε δώσει.
(c) LP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1988 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: ΟΟ/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου