Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Αριστείδης Μόσχος: Σαντούρι (1976/77)

Ο Αριστείδης Μόσχος (1930-2001) ανήκει στους μεγάλους οργανοπαίκτες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κι ασφαλώς η εκτελεστική του δεινότητα στο σαντούρι τον κατατάσσει στους κορυφαίους ερμηνευτές του οργάνου. Στην ελληνική δισκογραφία καταγράφονται ουκ ολίγες προσωπικές του ηχογραφήσεις που αναδεικνύουν την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, ενώ είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο αριθμός των συμμετοχών του σε οργανικά σχήματα που υπηρετούσαν τις ανάγκες άλλων δημιουργών στο στούντιο ή σε συναυλιακούς χώρους. Εκείνη η συνεργασία όμως που συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωσή του και στη μεγάλη φήμη του στα χρόνια του '70 ήταν με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Μάλιστα στα τραγούδια του "Θεσσαλικού κύκλου" ο ήχος από το σαντούρι του Αριστείδη Μόσχου δίνει το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα αυτού του σπουδαίου έργου.
Ο πρώτος λοιπόν προσωπικός δίσκος του σπουδαίου αυτού μουσικού εκδόθηκε από την Columbia το 1976 κι επανεκδόθηκε τον επόμενο χρόνο ως μέρος της αξιόλογης σειράς "Great Solos" της ίδιας εταιρίας.
Πρόκειται φυσικά για έναν εξολοκλήρου ορχηστρικό δίσκο με πρωταγωνιστή το σαντούρι που ερμηνεύει μια σειρά κλασικά δημοτικά και λαϊκά τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, από τα Επτάνησα ως τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τη στεριανή Ελλάδα, τα Μικρασιατικά παράλια και την Πόλη. Η δεξιοτεχνία του Μόσχου δε σηκώνει δεύτερη κουβέντα, ενώ η λιτή οργανική συνοδεία επιτρέπει στο πρωταγωνιστικό όργανο να ακούγεται ρωμαλέο και συγχρόνως βαθιά νοσταλγικό.

(c) LP | EMI Columbia | 1977 | πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Μεγάλο κεφάλαιο.. Δάσκαλος ο κυρ Αριστείδης.. Ευχαριστούμε..