Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Σπύρος Παπαβασιλείου: Συνήθειες (1976)

Ο Σπύρος Παπαβασιλείου (1940-2009) υπήρξε ένας πολύ παραγωγικός ελαφρολαϊκός συνθέτης με πάμπολλες μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του μέσα από σημαντικές συνεργασίες που είχε από το ξεκίνημά του κιόλας στις αρχές της δεκαετίας του '70. Διαβάστε ονόματα: Δημήτρης Μητροπάνος, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Λευτέρης Μυτιληναίος, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Καλογιάννης, Δούκισσα, Γιάννης Πάριος. Κι άλλοι πολλοί!
Στα πρώτα χρόνια της πορείας του προτιμούσε να μοιράζει τραγούδια σε δίσκους πρωτοκλασάτων τραγουδιστών και γιαυτό οι προσωπικοί του δίσκοι ήταν λιγοστοί, αν και στη δεκαετία του '80 αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 1976 πάντως ήταν η χρονιά που ηχογράφησε μαζεμένους τους δυο πρώτους προσωπικούς δίσκους του. Ο ένας είχε τίτλο "Πικρά κι ανθρώπινα" και είχε ερμηνευτή τον Στράτο Διονυσίου.
Θα σταθώ όμως εδώ στο δεύτερο δίσκο του που εκδόθηκε την ίδια χρονιά με τίτλο "Συνήθειες". Περιλαμβάνει δεκατρία ελαφρολαϊκά τραγούδια γραμμένα πάνω στη γνωστή μανιέρα του είδους που τότε γνώριζε ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Τάσο Οικονόμου, Κώστα Ρουβέλα, Γιάννη Κιούρκα και Μάρω Μπιζάνη. Απλά ερωτικά τραγουδάκια που ακούστηκαν αρκετά, ειδικά το πρώτο ("Το ζήτημα"), αλλά σήμερα έχουν ολοκληρωτικά ξεχαστεί. 
Βασικός ερμηνευτής είναι ο δημοφιλής τότε ερωτικός τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος και μαζί του σε πέντε τραγούδια η νεοφώτιστη του χώρου Βασιλική Λαβίνα, μια υπέροχη φωνή που πρωτοεμφανίστηκε ένα χρόνο πριν με τραγούδια του Δήμου Μούτση και που σύντομα θα καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στο χώρο ερμηνεύοντας σημαντικά τραγούδια του συζύγου της και μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

(c) LP | EMI Columbia | 1976 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: