Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου: Πόλεις του Νότου (1993)

Οι "Πόλεις του Νότου" (1993) είναι ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Νένας Βενετσάνου με πρωτότυπα δικά της τραγούδια έχοντας προηγηθεί τα πρωτόλεια "Ελληνικά τραγούδια της" (1980) και το ώριμο "Κουτί της Πανδώρας" (1984).
 Σε αντίθεση με κείνες τους πρώτες της δισκογραφικές καταθέσεις που διακρίνονταν για το έντονα λυρικό χρώμα και εσωστρεφή τους διάθεση, οι "Πόλεις του Νότου" είναι ένας εξωστρεφής και πανηγυρικός δίσκος με ζωντανούς λαϊκούς ρυθμούς, ενίοτε με παιγνιάζουσα διάθεση, συνεπικουρούντων προς τούτο και των στίχων της φίλης της συνθέτιδας και σταθερής της συνεργάτιδας Μπέτυς Κομνηνού. Θα έλεγα, χωρίς να έχω πρόθεση φυσικά να υποτιμήσω την υπέροχη Νένα Βενετσάνου, ότι αυτή δουλειά της σε μεγάλο βαθμό αποπνέει ένα άρωμα Κραουνάκη-Νικολακοπούλου και στη μουσική της ατμόσφαιρα και στη στιχουργική της λογική!
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που επιστρατεύτηκε στην ερμηνεία κάποιων τραγουδιών ένας από τους μύθους του λαϊκού μας τραγουδιού, η αειθαλής ακόμη Μαίρη Λίντα, που εντυπωσιάζει με την κεφάτη και μεστή ερμηνεία της. Συμμετέχουν επίσης ο Ηλίας Κλωναρίδης με  μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ιδιόμορφο ζεϊμπέκικο "Φεύγεις, πας", καθώς και η Λένα Αλκαίου. Την ενορχήστρωση φρόνισε ο Γιάννης Ιωάννου.
Δύο τραγούδια του δίσκου, το εναρκτήριο ομότιτλο και το "Πόλεις του καλοκαιριού", που μοιάζουν σαν συνέχεια το ένα του άλλου, αλλά με εντελώς διαφορετική μουσική προσέγγιση, χαρακτηρίζουν το δίσκο. Ειδικά το δεύτερο είναι από τα ωραιότερα στη δισκογραφία της εξαιρετικής καλλιτέχνιδας. Υπάρχουν κι άλλα όμορφα τραγούδια στο δίσκο, όπως τα μελαγχολικά "Χύνονται τα φώτα" και "Λόγια βουβά", που παρεκκλίνουν εμφανώς από το κλίμα των υπόλοιπων τραγουδιών αναδεικνύοντας τη λυρική φλέβα της δημιουργού.

(c) CD | ANAΤΟΛΗ | 1993 (επανέκδοση: 2002) | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: