Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: Μικρή αναφορά στον Χατζιδάκι (1996)

Ο Γιώργος Μουλουδάκης (γενν. 1964) είναι ένας ακόμη έξοχος κιθαριστής της νεότερης γενιάς, παιδί κι αυτός - όπως ο Κώστας Γρηγορέας - της χατζιδακικής σχολής, μαθητής του Βαγγέλη Μπουντούνη, συνεργάτης πολλών σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Νίκος Κυπουργός, ο Θόδωρος Αντωνίου, ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου και φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις που έγραψε γι' αυτόν το μοναδικό πρωτότυπο κιθαριστικό του έργο ("Σουίτα για κιθάρα"), ενώ έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα τη μουσική του για την ταινία "Blue" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μορφή σουίτας για κιθάρα και ορχήστρα με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Μάλιστα ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης του έχει αφιερώσει το έργο "Σουίτα των αδελφών Γκριμ" που ερμηνεύει ο αξιόλογος κιθαριστής στο δίσκο "Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια" (2001).
Το 1996 λοιπόν, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, από τον Σείριο εκδόθηκε ένας πολύ σημαντικός κιθαριστικός δίσκος αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Γιώργο Μουλουδάκη. Τίτλος του: "Μικρή αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι". Η έκδοση δομείται από τρία εξαιρετικά ελληνικά έργα για σόλο κιθάρα μαζί με ένα ακόμη απόσπασμα ελληνικού έργο, καθώς και μία σύνθεση του Johann Sebastian Bach γραμμένη αρχικά για σόλο λαούτο. Το εναρκτήριο έργο με τίτλο "Σουίτα για κιθάρα" φέρει την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι και γράφτηκε για τον Γιώργο Μουλουδάκη. Πρόκειται για μια ευφυή προσαρμογή για κλασική κιθάρα βασικών μελωδιών από το εμβληματικό έργο "Ο μεγάλος Ερωτικός" (1972) με την προσθήκη μιας πρωτότυπης εισαγωγής κι ενός κρητικού χορού.
Το δεύτερο έργο έχει τίτλο "Εγκώμιον για τον Μάνο Χατζιδάκι" και γράφτηκε από τον Νίκο Μαμαγκάκη, αφιερωμένο προφανώς στον συνθέτη  Το έργο έχει τη μορφή χαλαρής σουίτας χορών με μελωδικές αναφορές στον Χατζιδάκι. Το επόμενο έργο επιγράφεται "Πέντε τραγούδια για τη Λυδία" και γράφτηκε από τον κιθαριστή Βαγγέλη Μπουντούνη για την κόρη του, αλλά ο Μουλουδάκης το ενέταξε σ' αυτόν τον κύκλο ως άμεση τιμή για τον μουσικό του δάσκαλο κι έμμεση αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι. Ακολουθεί το "Πρελούδιο ΙΙΙ" με τον υπότιτλο "Εσμεράλντα" του κιθαριστή συνθέτη Γεράσιμου Βουτσινά που βασίζεται σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι από το ποιητικό του έργο "Μυθολογία Δεύτερη" (1982).

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με τη "Σουίτα σε μι ελάσσονα, BWV 996" για σόλο λαούτο του Joahann Sebastian Bach (1685-1750) διασκευασμένη για σόλο κιθάρα, εξαμερή σύνθεση με πρόλογο και πέντε χορευτικά μέρη, που γράφτηκε στο διάστημα 1708-1717 και είναι ένα έργο που ο κιθαριστής μας πληροφορεί ότι του το δίδαξε ο Μάνος Χατζιδάκις και το θεωρεί ως το καλύτερο δικό του αντίδωρο προς τον μεγάλο του μέντορα!
Στο ένθετο βιβλιαράκι της πολύ φροντισμένης έκδοσης ο Γιώργος Μουλουδάκης σημειώνει μεταξύ άλλων: 
"Τα έργα αυτού του δίσκου έχουν κάποια περισσότερο ή λιγότερο φανερή σχέση με το Μάνο Χατζιδάκι. Η έννοια της «Αναφοράς» στον τίτλο παραπέμπει στην «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη και δεν είναι παρά η αναφορά ενός στρατιώτη στον Στρατηγό του...Κεντρικός πυρήνας του υλικού είναι η «Σουίτα για κιθάρα», το μοναδικό έργο για κιθάρα που έχει γραφτεί από τον ίδιο το Μάνο. Τα περισσότερα θέματά του είναι γνωστά και ξεκίνησαν σαν μια μεταγραφή απ’ τον «Μεγάλο Ερωτικό», κατέληξαν όμως με την προσθήκη μιας εισαγωγής και ενός κρητικού χορού -που δήλωνε την κοινή μας καταγωγή- να ενσωματωθούν σε μια σουίτα που η μοναδικότητά της έγκειται στο ότι καλύπτει ένα αινιγματικό κενό στην εργογραφία του: Η κιθάρα, που τόσο πολύ χρησιμοποιήθηκε σε όλα του σχεδόν τα έργα, δεν αξιώθηκε ποτέ ένα έργο στη μορφή που θα ήταν πιο εκφραστική παρά ποτέ: Μόνη της. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Μάνος αποστρεφόταν αυτό που λέμε κλασικό κιθαριστή, με την παραδοσιακή έννοια..."

(c) ΣΕΙΡΙΟΣ | 1996 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: