Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: 12 Guitar Duets (Νότης Μαυρουδής, 2003)

Ο Νότης Μαυρουδής (γενν. 1945) δε χρειάζεται συστάσεις στους φίλους του Δισκοβόλου, όπου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς πάμπολλες δισκογραφικές του εργασίες. Κορυφαίος κιθαριστής της γενιάς του, αλλά και διαπρεπής συνθέτης με ιδιαίτερα γόνιμη ανθοφορία στα χρόνια του Νέου Κύματος, αλλά και στα κατοπινά χρόνια μέχρι και σήμερα που συνεχίζει ακούραστος τη μακρά μουσική του διαδρομή.
Το 1999, έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική ευθύνη της δισκογραφικής εταιρίας Eros Music, εγκαινίασε μια πολυσήμαντη σειρά κιθαριστικών δίσκων με γενικό τίτλο "Cafe de l' art", η οποία συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια. Στη σειρά αυτή ο Μαυρουδής συνεργάστηκε με τον μαθητή του και εκλεκτό κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη (γενν. 1971) σχηματίζοντας οι δυο τους το τρίτο μεγάλο κιθαριστικό ντούο της ελληνικής μουσικής μετά τους Ευάγγελος Ασημακόπουλο - Λίζα Ζώη και Βαγγέλη Μπουντούνη - Μάρω Ραζή. 
Στην εξαιρετική αυτή σειρά λοιπόν φιλοξενήθηκαν σε μεταγραφή για κλασική κιθάρα επιλεγμένες στιγμές του ελληνικού και διεθνούς τραγουδιού, ενίοτε μάλιστα διανθισμένες και με φωνητικά μέρη σε συνεργασία με γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές.
Στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στο δεύτερο και τον τρίτο δίσκο της σειράς οι δυο καλλιτέχνες αφιέρωσαν από έναν αυτοτελή δίσκο στους δύο μεγάλους Έλληνες συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, δίνοντας ως υπότιτλο του κάθε δίσκου τις ενδείξεις: "Ballads" και "12 Guitar Duets".
Ο δίσκος του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει υλικό από το θησαυρό των αγαπημένων τραγουδιών του από την εποχή του "Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι", του "Χαμόγελου της Τζοκόντας", του "Top Kap;i" και των "Reflections" μέχρι τα "Παράλογα" και την "Πορνογραφία". Οι δυο κιθαριστές αποδίδουν με θρησκευτική ευλάβεια το υπέροχο αυτό υλικό αναδεικνύοντας το γοητευτικό μελωδικό του υπόβαθρο, αλλά και τη δική τους εκτελεστική δεινότητα.


(c) Eros Music | 2003 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: