Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Κώστας Θωμαΐδης: Τραγούδια της νύχτας (1994)

Ο Κώστας Θωμαΐδης είναι ένας από τους πλέον συνεπείς και σεμνούς υπηρέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με σταθερή και διακριτική παρουσία από τα μέσα της δεκαείας του '70 μέχρι σήμερα. Αν και οι συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών είναι πάμπολλες, η προσωπική του δισκογραφία είναι μικρή, αλλά πολύ αξιόλογη και με πολύ προσεγμένες επιλογές. 
Σας έχω ήδη παρουσιάσει τους πρώτους προσωπικούς του δίσκου, τους "Μοναχικούς σαλτιμπάγκους" (1987), την "Πρώτη στιγμή" (1988) και "Της φαντασίας ταξίδια" (1991). Κι έφτασε η στιγμή της μεγάλης του αναγνώρισης με μια ξεχωριστή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1993, όταν έκανε δύο ζωντανές εμφανίσεις στο εκλεκτό κοινό του σημαντικού αυτού χώρου στις 18 και 20 εκείνου του Δεκέμβρη. Οι βραδιές αυτές ηχογραφήθηκαν ζωντανά και κυκλοφόρησαν αμέσως μετά σε ψηφιακό δίσκο από την FM Records.
Πρόκειται για το δίσκο "Τραγούδια της νύχτας", με υπότιτλο: "Ο Κώστας Θωμαΐδης στο Μέγαρο Μουσικής", που περιλαμβάνει ένα χορταστικό και απολαυστικό πρόγραμμα με δεκαοκτώ τραγούδια εμπνευσμένα από την ατμόσφαιρα της νύχτας, ελληνικά και ξένα, από όλο το μουσικό φάσμα που εκτείνεται από το παραδοσιακό και το έντεχνο λαϊκό και φτάνει μέχρι το κλασικό τραγούδι. Έχουμε λοιπόν συνθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη, Μιχάλη ΣουγιούλΜάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νότη Μαυρουδή και Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και του Lucio Dalla και του Nicola Piovani, ακόμη και του Giacomo Puccini! Ανάμεσά τους κι ένα μελωδικότατο "Νανούρισμα" που έγραψε ο ίδιος. 
Στην επιλογή του υλικού έβαλε το χεράκι του και ο απόλυτος ειδήμων του χώρου, ο εκλεκτός μουσικός ερευνητής Γιώργος Μονεμβασίτης. Την ενορχήστρωση έκανε ο Θύμιος Παπαδόπουλος που έπαιξε φλάουτο και κλαρινέτο. Μαζί του ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας στο βιολοντσέλο και το ακορντεόν, ο Μιχάλης Βοριάς στο βιολί, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης στις κιθάρες και ο ίδιος ο Κώστας Θωμαΐδης στο μαντολίνο.

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν σε κείνη τη σειρά συναυλιών. Τυχεροί όμως κι εμείς που έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να πάρουμε μια καλή γεύση των ερμηνευτικών δυνατοτήτων του υπέροχου Κώστα Θωμαΐδη μέσα από τον συγκεκριμένο ψηφιακό δίσκο.

(c) FM Records | 1994 | πηγή: d58, Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: