Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδικά του Νότη Μαυρουδή: Χάρτινο καράβι (1995)

Η πρώτη επαφή του Νότη Μαυρουδή με το παιδικό τραγούδι σημειώθηκε το 1990, όταν το τραγούδι του "Παλιάτσος" σε στίχους της ηθοποιού Μέλπως Ζαρόκωστα έλαβε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού της Λισαβόνας, όπου μάλιστα απέσπασε το πρώτο βραβείο. 
Το τραγούδι λοιπόν αυτό αποτέλεσε τη βάση του πρώτου ολοκληρωμένου παιδικού του δίσκου που ήρθε πέντε χρόνια αργότερα με τίτλο "Χάρτινο καράβι" εγκαινιάζοντας έτσι τη γόνιμη συνεργασία του με την υπέροχη παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, ενώ θα ακολουθήσει μια θαυμάσια σειρά παιδικών δίσκων, όπως: "Όλιβερ Τουίστ" (1997), "Λούνα Παρκ" (1998), "Μουσικό Ανθολόγιο" (2003) και "Κλόουν" (2009). Μάλιστα το 1998 έλαβε μέρος και στην πολυσυμμετοχική ειδική έκδοση του Υπουργείου Παιδείας "Μελοποιημένα Ποιήματα", η οποία ήταν βασισμένη σε κείμενα από βιβλία του Δημοτικού.
Το "Χάρτινο καράβι" λοιπόν περιλαμβάνει πρωτότυπα, αλλά και γνωστά τραγούδια του Μαυρουδή, κατάλληλα διασκευασμένα για παιδική χορωδία. Ο συνθέτης συνεργάστηκε με διάφορους στιχουργούς, όπως η ηθοποιός Νανά Νικολάου, η οποία έγραψε και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, και φυσικά η Μέλπω Ζαρόκωστα που έγραψε τον "Παλιάτσο". Επίσης στίχους έγραψαν και γνωστοί συνεργάτες του συνθέτη από παλιότερες δουλειές του, όπως ο Άλκης Αλκαίος (εδώ έχουμε μια διασκευή του εμβληματικού "Πρωινού" του), ο Θάνος Φουργιώτης, ο Τάσος Σαμαρτζής κ.ά. 
Όλα τα τραγούδια ερμηνεύει πολύ όμορφα το κορυφαίο παιδικό χορωδιακό σχήμα του τόπου μας, η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου. Τη γενική μουσική επιμέλεια του υλικού έχει ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος συνοδεύει με την κιθάρα του.

(c) CD | Eros Music | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: