Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend: Του φεγγαριού τα πάθη (2002)

Ο δεύτερος δίσκος της γόνιμης συνεργασίας της Μαρίας Φαραντούρη με τη δισκογραφική εταιρεία Legend ήρθε το 2002 με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ισπανό ποιητή Federico Garcia Lorca (1898-1936), ιδιαίτερα δημοφιλή στο ελληνικό κοινό, κυρίως μέσα από τις αμέτρητες μελοποιήσεις του έργου του. 
Τίτλος της έκδοσης: "Του φεγγαριού τα πάθη". Το περιεχόμενό της προήλθε από μεγάλη συναυλία της ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996, η οποία ήταν αφιερωμένη στον ποιητή με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 60 χρόνων από τον μαρτυρικό του θάνατο από το φασιστικό καθεστώς Φράνκο. 
Πρόκεται για μια σπουδαία ηχογράφηση που περιλαμβάνει τρεις μικρές ενότητες με ποίηση του Λόρκα. Οι δυο από αυτές βασίζονται σε δύο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, τον "Ματωμένο Γάμο" στη μνημειώδη ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1948 κι έγινε ευρύτερα γνωστός με την πρώτη του ηχογράφηση το 1965 από τον Λάκη Παππά, και το "Romancero Gitano" του Μίκη Θεοδωράκη με ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποιήθηκε το 1967 και είχε για πρώτη ερμηνεύτρια πάλι τη Μαρία Φαραντούρη και μάλιστα σε διπλή εκτέλεση, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει εκείνη με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας από τον John Williams (1971), ενώ αργότερα είχαμε και τη γλυκύτατη εκτέλεση της Αρλέτας (1978), για τη φωνή της οποίας προορίζονταν αρχικά αυτά τα τραγούδια. 
Η τρίτη ενότητα που έχει τοποθετηθεί στο δίσκο ανάμεσα στις δυο προηγούμενες, περιλαμβάνει ένα μικρό απάνθισμα λαϊκών ισπανικών τραγουδιών που εναρμόνισε ο ίδιος ο ποιητής προσθέτοντας δικούς του στίχους. Θυμίζω ότι μια πιο εκτεταμένη ηχογράφηση τέτοιων ισπανικών λαϊκών τραγουδιών με ποίηση του Λόρκα μας είχε δώσει το 1983 ο Νίκος Μαμαγκάκης με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου ("Του έρωτα και του πάθους").
Η καινούργια εκτέλεση αυτών των εμβληματικών τραγουδιών από τη Μαρία Φαραντούρη, ζωντανά ηχογραφημένη στον υψηλής ακουστικής ακρίβειας χώρο του ΜΜΑ, έχει το μέγα πλεονέκτημα της μουσικής επιμέλειας και διεύθυνσης ορχήστρας από τον σπουδαίο κουβανέζο συνθέτη και κιθαριστή Leo Brouwer που διευθύνει την Ορχήστρα της Κόρνοβα. Μαζί του συνεργάστηκαν οι Έλληνες συνθέτες Περικλής Κούκος και Σάββας Ζάννας. Σόλο κιθάρα παίζει ο Κώστας Κοτσιώλης, ενώ συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Η έκδοση κοσμείται από ζωγραφικούς πίνακες του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

(c) CD | Legend | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: