Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι γυναίκες του Μάνου Χατζιδάκι: Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει Χατζιδάκι (2002)

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ξεπήδησε μέσα από τη σπουδαία Χορωδία Τρικάλων της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου στα τέλη της δεκαετίας του '70 με το δίσκο "Πόλεμος και ειρήνη" (1979), ενώ στη συνέχεια κατάφερε ν' ακολουθήσει μια πολύ ξεχωριστή προσωπική πορεία στο ελληνικό τραγούδι με την ισχυρή υποστήριξη αρχικά του Μίκη Θεοδωράκη. 
Η πρώτη της συνάντηση με τον Μάνο Χατζιδάκι ήρθε το 1988 με το άλμπουμ "Είδωλα" (διασκευασμένα ξένα τραγούδια υπό τη διεύθυνση του συνθέτη) και εδραιώθηκε το 1993 με το δίσκο "Αντικατοπτρισμοί" που υπήρξε και η τελευταία εν ζωή ηχογράφηση του μεγάλου συνθέτη.
Το 1999 η Αλίκη Καγιαλόγλου ηχογράφησε έναν προσωπικό δίσκο αποκλειστικά με τραγούδια του συνθέτη. Τίτλος του δίσκου: "Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει Μάνο Χατζιδάκι". Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκαπέντε αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60, σχεδόν όλα παρμένα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αρκετά από αυτά ανήκουν στην υποτιμημένη κατηγορία των ανάλαφρων τραγουδιών που γράφτηκαν για τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη ("Το γκρίζο γατί", "Θάλασσα πλατιά", "Έχω ένα μυστικό", "Ο γλάρος", "Μες σ' αυτή τη βάρκα", "Σ' αγαπώ"), τα οποία η Καγιαλόγλου ερμηνεύει με πολύ εκφραστικό και απέριττο τρόπο δικαιώνοντας την άποψη του συνθέτη ότι «...ακόμη κι αυτά τα τραγούδια που τα νομίζετε ‘εύκολα’, έχουνε κάτι μέσα τους που θα πρέπει ν’ αποκαλύψετε ή να προσέξετε. Δεν γράφτηκαν έτσι, για να σας διευκολύνουν…». Και ασφαλώς είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα από τα επιλεγμένα τραγούδια δεν έχει στίχους του Νίκου Γκάτσου!
Άλλωστε η ερμηνεύτρια επέλεξε να αποδώσει αυτά τα τραγούδια στη λιτή φόρμα του lied, με συνοδεία δηλαδή μόνο πιάνου, το οποίο παίζει ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης. Η απογυμνωμένη αυτή εκδοχή των τραγουδιών οδηγεί σε εξαιρετικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει την απαράμιλλη εκφραστική δύναμη της Αλίκης Καγιαλόγλου, αλλά και την ακαταμάχητη γοητεία των μελωδιών του συνθέτη.
Σημειώνω ότι η πρώτη έκδοση του δίσκου έγινε το 2002 με προσωπική παραγωγή της ερμηνεύτριας υπό την ετικέτα Συν Αθηνά και χείρα κίνει, ενώ την επόμενη χρονιά (2003) ο δίσκος επανεκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία Eros Music.

(c) CD | Συν Αθηνά..., 2002 | Eros Music, 2003 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καποτε ειχες λινκ για μουσική

Άαβας / d58 είπε...

Αν διαβάσετε την ετικέτα ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ, θα βρείτε την επισήμανση ότι το ιστολόγιο δεν μοιράζει συνδέσμους.