Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend: Τραγούδια Θεοδωράκη-Χατζιδάκι με τον Γιάννη Βακαρέλη (2004)

Το 2004 η Μαρία Φαραντούρη μας δίνει δύο δίσκους για λογαριασμό της Legend. Ο ένας περιλαμβάνει υλικό από ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο με τραγούδια αποκλειστικά του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δεύτερος αποτελεί την πρώτη ηχογράφηση της ερμηνεύτριας για τη Legend που πραγματοποιήθηκε σε στούντιο και ακριβώς σ' αυτό το δίσκο με τον λιτό περιγραφικό τίτλο "Μαρία Φαραντούρη - Γιάννης Βακαρέλης σε τραγούδια Θεοδωράκη - Χατζιδάκι" θέλω να σταθούμε σήμερα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη αφιέρωμα της κορυφαίας ερμηνεύτριας στους δυο μεγάλους μέντορες της μυθικής της καριέρας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, δυο συνθέτες που έχουν πλουτίσει το προσωπικό της ρεπερτόριο με μοναδικής ομορφιάς αριστουργήματα. Κυρίως ο Μίκης βέβαια, πλάι στον οποίο άλλωστε έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στα μέσα της δεκαετίας του '60 και συμπορεύτηκε μαζί του ως το τέλος του βίου του, ενώ κι ο Μάνος της αφιέρωσε σημαντικές δημιουργίες του από τα μέσα του '70 και εξής.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 18 τραγούδια μοιρασμένα ισοδύναμα στους δυο συνθέτες. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι με εννιά κλασικά τραγούδια του που μπορεί να τα μάθαμε και να τα αγαπήσαμε με άλλες φωνές, αλλά η Φαραντούρη τους δίνει μια καινούργια φρεσκάδα ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του ακροατή. 
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη με εννιά σπουδαία τραγούδια ανθολογημένα από το μεγαλειώδες έργο του δύο δεκαετιών, από τον "Επιτάφιο" (1960) ως τα "Λυρικά" (1978). Αρκετά από αυτά τα τραγούδια τα είχε τραγουδήσει πάλι η ίδια η Φαραντούρη στις επίσημες δισκογραφικές τους εκδόσεις ("Ένας όμηρος", "Μυθιστόρημα").
Το υλικό αποδίδεται σε μεταγραφή για φωνή και πιάνο, πράγμα που συμβάλλει αποφασιστικά να αναδειχθούν ανάγλυφα η εκφραστική δύναμη της ερμηνεύτριας, αλλά και η ακαταμάχητη γοητεία των μεγάλων αυτών μελωδιών. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο διαπρεπής Θεσσαλονικιός πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης. Εξαιρετική ψηφιακή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο υπερσύγχρονο ηχογραφικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ένας υπέροχος δίσκος!

(c) CD | Legend | 2004 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: