Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend: Μύθοι γυναικών (2008)

Ολοκληρώνοντας σήμερα το ευρύ αυτό αφιέρωμα στη δισκογραφική συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη με την εταιρεία Legend θα σταθούμε σε μια σπουδαία έκδοση σε διπλό ψηφιακό δίσκο με τίτλο "Μύθοι γυναικών" που περιλαμβάνει διαχρονικό μουσικό και ποιητικό υλικό με θεματικό κέντρο τη γυναίκα ανά τους αιώνες. 
Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση μεγάλης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς με πρωταγωνίστριες επί σκηνής τη μεγάλη ερμηνεύτρια και τη σημαντική ηθοποιό του κλασικού θεάτρου Λυδία Κονιόρδου.
Η παράσταση αυτή βασίστηκε σε εμβληματικά κείμενα που διατρέχουν το χρόνο, από την ομηρική Οδύσσεια, τη Σαπφώ και τις κλασικές ηρωίδες των τραγικών μας ποιητών Σοφοκλή και Ευριπίδη (Αντιγόνη, Ηλέκτρα κ.ά.) ως τις γυναικείες μορφές του δημοτικού μας τραγουδιού κι από εκεί ως τις γυναίκες των μεγάλων νεότερων ποιητών, όπως ο Μπρεχτ, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μέσα από τα επιλεγμένα αυτά κείμενα που απαγγέλλει με απόλυτα θεατρική εκφραστικότητα η Λυδία Κονιόρδου αναδεικνύεται το πολυδιάστατο πρόσωπο της γυναίκας, άλλοτε ως μάνας στοργικής ή χαροκαμένης, άλλοτε ως ερωμένης, κόρης, συζύγου ή αγωνίστριας μέχρι και μετανάστριας ή πρόσφυγα, αυτής της τραγικής φιγούρας που έχει ήδη επανέλθει δραματικά στη σημερινή πραγματικότητα.
Κι όλα αυτά εμπλουτισμένα με μια πλημμυρίδα μουσικών θεμάτων και μεγάλων τραγουδιών γραμμένων από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ελένη Καραΐνδρου, αλλά και ο Τούρκος τροβαδούρος Ζιλφί Λιβανελί. Τη μουσική επιμέλεια του υλικού υπογράφει η Ρωσίδα πιανίστρια Ιρίνα Βαλεντίνοβα και συμμετέχουν εκλεκτοί μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Τσάκας στα πνευστά, η Όλγα Αρτικοπούλου στο βιολοντσέλο, ο Κώστας Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο, ο Δημήτρης Μαρινάκης στα κρουστά και ο Κωνσταντίνος Ζαριδάκης στο μπουζούκι.

(c) 2CD | Legend | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: