Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend / Ζιλφί Λιβανελί: Η μνήμη του νερού (2005)

Η μακροχρόνια φιλία και συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη με τον Τούρκο τροβαδούρο Ζιλφί Λιβανελί επισφραγίστηκε με δύο ολοκληρωμένες ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν με διαφορά σχεδόν 25 χρόνων μεταξύ τους. Η πρώτη, με τίτλο "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Λιβανελί", εκδόθηκε το 1982 κι αποτέλεσε μια σημαντική δισκογραφική στιγμή της μεγάλης ερμηνεύτριας. Η δεύτερη που μας ενδιαφέρει σήμερα, κυκλοφόρησε το 2005 από τη Legend με τίτλο "Η μνήμη του νερού"  και περιλαμβάνει καινούργιο υλικό, αλλά και κάποια μέρη από την παλιά συνεργασία τους σε νέα εκτέλεση. 
Πρόκειται για ένδεκα τραγούδια του σπουδαίου αυτού Τούρκου δημιουργού που έχουν τα ίδια ηχοχρωματικά χαρακτηριστικά με τα παλιά του τραγούδια κι ακούγοντάς τα νιώθει κανείς ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα από το 1982, όταν πρωτοακούσαμε εκείνα τα όμορφα τραγούδια που είχε ντύσει ιδανικά με τους ωραίους του στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τούτη τη φορά το ρόλο αυτό ανέλαβε η καλή στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα, η σύντροφος και κληρονόμος του Νίκου Γκάτσου που μας έχει δώσει καλά στιχουργικά δείγματα κατά καιρούς με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ή του Ηλία Λιούγκου ή ακόμη και των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Το όμορφο "Τραγούδι του καβαλάρη" βασίζεται σε ποίημα του F.G. Lorca.
Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη που συμμετέχει και στην ερμηνεία κάποιων τραγουδιών. Η ενορχήστρωση κυριαρχείται από χρωματισμούς παραδοσιακών οργάνων με τον σπουδαίο Τούρκο μουσικό Χαλίλ Καραντουμάν να έχει τον πρώτο λόγο με το κανονάκι του, ενώ υπάρχει και η διακριτική παρουσία συμφωνικών ηχοχρωμάτων που αποδίδει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν πλαισιωμένη από σπουδαίους σολίστες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Αργεντινή. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο αξιόλογος Γερμανός πιανίστας Henning Schmiedt, σταθερός συνεργάτης της Μαρίας Φαραντούρη αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη επί σειρά ετών.

(c) CD | Legend | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: