Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend: Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι (2001)

Ξεκινάμε σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη που επικεντρώνεται στη δεκάχρονη συνεργασία της, κατά το διάστημα 2001-2010, με τη δισκογραφική εταιρεία Legend, μια εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία που απέφερε συνολικά 15 δίσκους με καινούργιες εκτελέσεις σημαντικών στιγμών από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο, αλλά και με πρωτότυπο υλικό και καινούργια τραγούδια.
Με τίτλο "Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι" κυκλοφόρησε το 2001 από τη Legend ο πρώτος δίσκος αυτής της γόνιμης συνεργασίας. Όπως υποδηλώνει εύγλωττα και ο τίτλος της, η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα πανόραμα του ελληνικού τραγουδιού με μια αναδρομή σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα, μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν όλα τα μεγάλα ρεύματα, από το παραδοσιακό και το ελαφρό, μέχρι το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το έντεχνο. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από την τραγουδίστρια και τον μουσικολόγο και συνθέτη Γιώργο Παπαδάκη με κριτήριο την καταξίωση τους στο χρόνο και την ιστορία. 
Ο πρώτος δίσκος ανθολογεί υλικό από το χώρο του παραδοσιακού, του "ελαφρού" και του ρεμπέτικου τραγουδιού με μεγάλες υπογραφές: Διονύσιος Λαυράγκας, Νίκος Χατζηαποστόλου, Αττίκ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Κώστας Γιαννίδης, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης. Ο δεύτερος επικεντρώνεται στο πεδίο του λεγόμενου "έντεχνου" τραγουδιού: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος και Διονύσης Σαββόπουλος. Φυσικά τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει ο Μίκης Θεοδωράκης που διαχρονικά στάθηκε έτσι κι αλλιώς ο μεγάλος αιμοδότης του ακαταμάχητου ρεπερτορίου της ερμηνεύτριας.
Η Φαραντούρη δείχνει αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα σε ένα τόσο ετερόκλητο υλικό προσφέροντας ένα απολαυστικό ακρόαμα. Έχει μαζί της βέβαια και τη σπουδαία Ορχήστρα των Χρωμάτων που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν επίσης ο Βασίλης Γισδάκης, ο Μανώλης Παπαδάκης και ο Δημήτρης Ψαριανός. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο Κώστας Κλάβας, ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης και ο Κώστας Κριτσωτάκης. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2001 στο Ηρώδειο, όπου και έγινε η ζωντανή παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος. Στη συναυλία είχαν ακουστεί κι άλλα τραγούδια, αλλά η έκδοση περιορίστηκε σε 28 από αυτά, μοιρασμένα σε δύο ψηφιακούς δίσκους.

(c) 2CD | Legend | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: