Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Οι γυναίκες του Μάνου Χατζιδάκι: 12+1 Τραγούδια με την Αρλέτα (1969)

Στα χρόνια της ακμής του Νέου Κύματος, στο δεύτερο μισό δηλαδή της δεκαετίας του '60, ο Μάνος Χατζιδάκις βρισκόταν εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, όπου γνώριζε τη διεθνή καταξίωση με σημαντικές κινηματογραφικές και θεατρικές συνεργασίες. Πίσω στην πατρίδα του ωστόσο δεν είχε πάψει να βρίσκεται στην επικαιρότητα μέσα από κυκλοφορίες δίσκων με δικά του τραγούδια, συνήθως όμως σε δεύτερες ή - λίγο αργότερα - και σε πρώτες εκτελέσεις ("Επιστροφή", "Της γης το χρυσάφι"), αλλά  χωρίς τη δική του άμεση παρουσία στην επιμέλεια αυτών των ηχογραφήσεων.
Το 1969 λοιπόν η μεγάλη παρέα των αγαπημένων νεοκυματικών τραγουδιστών (Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη) ηχογράφησε σε δεύτερη εκτέλεση μια ωραία ανθολογία τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο "Το Νέο Κύμα τραγουδά Χατζιδάκι". Την ίδια χρονιά και παράλληλα μ' αυτόν το δίσκο η Αρλέτα ηχογράφησε τον 4ο προσωπικό της δίσκο επιλέγοντας αποκλειστικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Τίτλος του δίσκου: "12+1 Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Αρλέτα". Έχουν επιλεγεί δεκατρία κοσμαγάπητα τραγούδια του συνθέτη ανθολογημένα αποκλειστικά από το θέατρο ("Τριαντάφυλλο στο στήθος", "Λεωφορείον ο Πόθος", "Καπετάν Μιχάλης", Ο κύκλος με την κιμωλία", "Οδός ονείρων", "Ορφέας και Ευρυδίκη", "Ματωμένος γάμος") ή τον κινηματογράφο ("Ελλάς, η χώρα των ονείρων", "Μανταλένα")
Την όμορφη προσαρμογή της ορχήστρας στο οικείο νεοκυματικό ύφος επιμελήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Κοντογιώργος, ενώ η ερμηνεία της Αρλέτας, η οποία σχεδίασε και το λιτό εξώφυλλο του δίσκου, είναι εξαιρετικά εκφραστική δίδοντας στο ετερόκλητο αυτό υλικό θαυμαστή ομοιογένεια.

(c) CD | Lyra | 1969 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: