Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Οι γυναίκες του Μάνου Χατζιδάκι / Δήμητρα Γαλάνη: Χορός με τη σκιά μου (1998)

Η Δήμητρα Γαλάνη, από τις ωραιότερες γυναικείες φωνές που ανέδειξε η γόνιμη δεκαετία του '70, είχε την τύχη να βρεθεί κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι από τα πρώτα της βήματα στο ελληνικό τραγούδι συμμετέχοντας σε τρεις κύκλους τραγουδιών του συνθέτη κατά το διάστημα 1970-1976 ("Επιστροφή", "Της γης το χρυσάφι", "Αθανασία"). Αργότερα στην προσωπική της δισκογραφία επέστρεφε πάντα στον μεγάλο συνθέτη, ώσπου το 1998 ηχογράφησε έναν εξολοκλήρου χατζιδακικό δίσκο με τίτλο "Χορός με τη σκιά μου" με υλικό κυρίως από ζωντανές ηχογραφήσεις.
Συγκεκριμένα, από τα δεκατρία μέρη του δίσκου τα δέκα πρώτα προέρχονται από ζωντανές ηχογραφήσεις στον Σείριο (1987) και στο Ηρώδειο (1998). Το εναρκτήριο κομμάτι που έδωσε και τον τίτλο στην έκδοση είναι παρμένο από τον εμβληματικό ορχηστρικό δίσκο "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" (1965), εδώ με στίχους του συνθέτη. Ακολουθούν δύο μέρη από τον αμερικάνικο δίσκο "Reflections" (1968/1970), επίσης το "Χασάπικο 40" από το δίσκο "Της γης το χρυσάφι" (που πρώτη το είχε ερμηνεύσει πάλι η Δήμητρα Γαλάνη), ένα τραγούδι από την "Πορνογραφία" ("Έλα σε μένα") και τέσσερα τραγούδια απ' τον "Μεγάλο Ερωτικό" ("Σ' αγαπώ", "Κέλομαί σε Γογγύλα", "Πέρα στο θολό ποτάμι", "Τα λιανοτράγουδα"). Στο τραγούδι "Τα λιανοτράγουδα" συμμετέχει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ζωντανά ηχογραφημένο είναι επίσης το αριστουργηματικό τραγούδι "Μην τον ρωτάς τον ουρανό", ενορχηστρωμένο από τον Νίκο Κυπουργό, που ακούγεται σε δίγλωσση απόδοση (ελληνική και αγγλική) με τη συμμετοχή και του Άλκίνοου Ιωαννίδη σε μια συναρπαστική ερμηνευτική απογείωση.
Ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον του δίσκου εντοπίζεται στα τρία τελευταία κομμάτια που τον συμπληρώνουν, τα μόνα ηχογραφημένα στο στούντιο. Πρόκειται για τρία υπέροχα τραγούδια που βασίζονται σε μελωδίες του συνθέτη από το ανέκδοτο soundtrack "The 300 Spartans" (1961), τις οποίες ενορχήστρωσε επιδέξια ο Νίκος Κυπουργός. Η Λίνα Νικολακοπούλου έβαλε πολύ εμπνευσμένους στίχους κι έτσι προέκυψαν τρία καινούργια τραγούδια ("Η εποχή της αγάπης", "Η σκάλα τ' ουρανού", "Οριζόντια εικόνα") που έδωσαν την ευκαιρία στη Δήμητρα Γαλάνη να καταθέσει εξαίσιες ερμηνείες.

(c) CD | Mercury | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: