Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend: Maria Farantouri Sings Gershwin (2007)

To 2007 στάθηκε η πιο παραγωγική χρονιά της Μαρίας Φαραντούρη για τη Legend, αφού μέσα στην ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν τρεις προσωπικοί της δίσκοι για λογαριασμό της εταιρείας, ένας με πρωτότυπο υλικό σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη ("Οδύσσεια") και δύο με επανεκτελέσεις παλιότερου υλικού, ελληνικού και ξένου.
Είναι η χρονιά που η μεγάλη ερμηνεύτρια, έχοντας ήδη αποδείξει ότι μπορούσε με την ίδια ευκολία να μεταπηδά από το ένα είδος τραγουδιού στο άλλο (ελαφρό, δημοτικό, ρεμπέτικο, έντεχνο), αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις και στο αγγλόφωνο ρεπερτόριο επιλέγοντας τραγούδια ενός από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς του 20ου αιώνα, του σημαντικού αμερικανού (ρωσοεβραϊκής καταγωγής) συνθέτη George Gershwin (1898-1937), ο οποίος στο σύντομο βίο του κατάφερε να αφήσει ένα πολυσήμαντο έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο λόγιο και το λαϊκό ύφος με έντονα στοιχεία τζαζ. Το όνομά του καταγράφεται στις ξεχωριστές σελίδες της λόγιας μουσικής του αιώνα χάρις σε μια σειρά εξαιρετικά δημοφιλών έργων, όπως η "Θλιμμένη Ραψωδία" (Rhapsody in Blue), το συμφωνικό ποίημα "Ένας Αμερικανός στο Παρίσι" (που αργότερα έντυσε μουσικά το ομώνυμο μιούζικαλ του Μινέλλι), ένα όμορφο Κοντσέρτο για Πιάνο και η φολκ όπερα "Porgy and Bess", μαζί φυσικά με μια πλούσια σοδειά υπέροχων τραγουδιών.
Mια επιλογή λοιπόν από τα δημοφιλή τραγούδια του μεγάλου συνθέτη σε στίχους του αδελφού του Ira Gershwin και κάποιες άριες από τη μοναδική του όπερα αποτελεί το περιεχόμενο αυτού του πολύ ενδιαφέροντος δίσκου της Μαρίας Φαραντούρη που τραγουδά στην αγγλική γλώσσα σε μεγάλη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Φεβρουαρίου 2006. Μαζί της η σπουδαία Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη. Συμμετέχει επίσης ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος (ή Χριστογιάννης για το διεθνές κοινό). Ένας υπέροχος συνδυασμός λαϊκής και λόγιας μουσικής σε υψηλής ποιότητας απόδοση τόσο σε επίπεδο ερμηνείας, όσο και σε επίπεδο ορχηστρικής συνοδείας.

(c) CD | Legend | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: