Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Σταύρος Κουγιουμτζής: Λόγια της καρδιάς (2001)

Με τίτλο "Λόγια της καρδιάς" και υπότιτλο "18 Τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή" κυκλοφόρησε το 2001 ο τελευταίος εν ζωή δίσκος με τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, χωρίς πάντως να έχει ο ίδιος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση.
Πρόκειται για μια όμορφη ανθολογία δεκαοκτώ μεγάλων τραγουδιών από τον μυροβόλο ανθόκηπο αυτού του υπέροχου δημιουργού, γνωστών ή και λιγότερο γνωστών, τα οποία παρουσιάζονται σε ειδική χορωδιακή εναρμόνιση για την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, ένα αξιόλογο σχήμα με 56 χορωδούς υπό τη γενική επιμέλεια και διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα με την Ελένη Τσαρδακά-Ντόνα να συνοδεύει στο πιάνο. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο σύγχρονο Εργαστήρι Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην αίθουσα συναυλιών του Δήμου Βόλου.
Πολύ όμορφη "δεύτερη" εκτέλεση που ασφαλώς έχει την αξία της, γιατί διαφοροποιεί πλήρως το αρχικό χρώμα των αγαπημένων αυτών τραγουδιών και τους δίνει μια ισχυρή ώθηση να περάσουν και στο νεότερο ακροατήριο. Η έκδοση κυκλοφόρησε από την ετικέτα Corifeo που διηύθυνε εκείνη την εποχή ο Νότης Μαυρουδής, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων στο ένθετο του δίσκου:
"...Η χορωδιακή αντιμετώπιση των γνωστών τραγουδιών του (Κουγιουμτζή) από τον μαέστρο Γιάννη Καρκάλα ξαφνιάζει και μας βάζει μπορστά στη γοητεία του lied χορωδιακού τραγουδιού. Τοποθετεί σ' αυτές τις εξαίσιες μελωδίες μια διαφορετική ακουστική "οπτική". Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η καλή μουσική είναι σημείο αναφοράς για διασκευές εμπνευσμένες...".

(c) CD | Corifeo/Eros Music | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: