Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Σταύρος Κουγιουμτζής: Έβρεχε ο κόσμος (2000)

Λίγο πριν φύγει από τον μάταιο αυτόν κόσμο ο Σταύρος Κουγιουμτζής πρόλαβε να "προικίσει" την κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή με τη θαυμάσια παρακαταθήκη του δίσκου "Έβρεχε ο κόσμος". Αυτό υπήρξε και το κύκνειο άσμα του καλού συνθέτη. Και, παρόλο που ο δίσκος δεν κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στον ορυμαγδό των εκατοντάδων κυκλοφοριών εκείνης της εποχής, πρόκειται για καλό δίσκο που έχει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της συνθετικής προσωπικότητας του Κουγιουμτζή, με μερικές όμορφες μελωδίες, όπως το ομότιτλο τραγούδι ή το νοσταλγικό βαλσάκι "Πώς να σου πω", του οποίου η θαυμάσια οργανική εκδοχή αποτελεί τον καλύτερο επίλογο του δίσκου. 
Σε στιχουργικό επίπεδο ο συνθέτης υπογράφει τα μισά τραγούδια του δίσκου, σε μερικά από τα οποία δείχνει και μια ασυνήθιστη παιγνιώδη διάθεση. Ο Λάζαρος Ανδρέου υπογράφει ένα τραγούδι και ο άγνωστος Αντώνης Τσαγρής* άλλα τρία.
Υπάρχει επίσης κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με τίτλο "Στη φυλακή με κλείσανε", ένα ποίημα που έχει μελοποιηθεί και από άλλους συνθέτες και συγκεκριμένα: Από τον Χρήστο Νικολόπουλο ("Νταλίκες", 1983), από τον παλιό ρεμπέτη Τάκη Μπίνη ("Ούτε που ρώτησα", 1990 με τον Μανώλη Λιδάκη) και από τον Ορφέα Περίδη ("Τι θα πει ζωή", 2003). Θυμίζω πως στο παρελθόν ο Κουγιουμτζής είχε μελοποιήσει άλλο ένα ποίημα του Λαπαθιώτη στο δίσκο "Τραγούδια του καιρού μας" (1977).  
Η νεοφώτιστη στο χώρο του τραγουδιού Μαρία Κουγιουμτζή ερμηνεύει πολύ όμορφα τα τραγούδια με ένα φωνητικό ηχόχρωμα που θυμίζει αρκετά τη φωνή της μητέρας της Αιμιλίας. Συμμετέχει επίσης και ο Γιώργος Νταλάρας με τρία τραγούδια, καθώς και ο νεαρός τραγουδιστής Γιώργος Χριστοδούλου με άλλα δύο. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώργος Ζαχαρίου.

* Ο Αντώνης Τσαγρής έχει γράψει επίσης στίχους για το δίσκο "Τα όνειρα μαλώνουν" του Βασίλη Δημητρίου, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το δίσκο του Κουγιουμτζή.

(c) CD | Minos | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: