Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Σταύρος και Μαρία Κουγιουμτζή: Μπορεί να 'ναι αγέρας (2007)

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαρτίου 2005 έχοντας δώσει στην ελληνική μουσική μια στιβαρή παρακαταθήκη με δεκατρείς συνολικά ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών και μερικές δεκάδες σκόρπια τραγούδια για τις 45 στροφές. Ο τελευταίος εν ζωή ολοκληρωμένος δίσκος του με τίτλο "Έβρεχε ο κόσμος" είχε κυκλοφορήσει από τη Minos το 2000, όταν ο συνθέτης αποφάσισε να δώσει τη σκυτάλη στην κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή
Φαίνεται λοιπόν ότι μετά το δίσκο αυτό που η συμμετοχή της κόρης του περιορίζονταν στο μισό υλικό, ο συνθέτης σχεδίαζε μια εξολοκλήρου προσωπική δουλειά για κείνη, αλλά πρόλαβε να ετοιμάσει μόλις πέντε καινούργια τραγούδια, τρία σε στίχους του παλιού συνεργάτη του Μιχάλη Μπουρμπούλη ("Να μ' αγαπάς και να με ταξιδεύεις", "Τα δώρα της αγάπης", "Μπορεί να 'ναι αγέρας"), ένα σε στίχους του Φίλιππου Γράψα ("Όταν ξέρεις ν' αγαπάς") κι άλλο ένα ("Η μπαλάντα της Μαρίας Πολυδούρη") σε δικούς του στίχους. Με βάση αυτό το υλικό λοιπόν το 2007 η Minos εξέδωσε έναν μεταθανάτιο δίσκο με τραγούδια του συνθέτη ερμηνευμένα αποκλειστικά από τη Μαρία Κουγιουμτζή. Τίτλος του δίσκου: "Μπορεί να 'ναι αγέρας" (παρμένος απ' το ομώνυμο τραγούδι). 
Το υπόλοιπο μέρος του δίσκους συμπληρώθηκε με επανεκτελέσεις. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά έξι τραγούδια από τον προηγούμενο δίσκο ("Πώς να σου πω", "Έβρεχε ο κόσμος", "Οδός ερωτευμένων", "Αυτός ο κόσμος", "Μη μου λες" και "Βαλσάκι"). Τρία από αυτά τα είχε ερμηνεύσει πάλι η Μαρία Κουγιουμτζή, αλλά εδώ η φωνή της ηχογραφήθηκε εκ νέου πάνω στην ίδια ενορχήστρωση. Το τραγούδι "Αυτός ο κόσμος" το είχε ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ το τραγούδι "Μη μου λες" εδώ εμφανίζεται με νέο τίτλο "Πες το μόνο" και με καινούργιους στίχους που έγραψε ο Φίλιππος Γράψας. Σε επανεκτέλεση επίσης ακούγεται το παλιό τραγούδι "Εσένανε θα διάλεγα" με στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που είχε ερμηνεύσει πρώτη η Χαρούλα Αλεξίου στο δίσκο "Λαϊκές Κυριακές" (1976).
Την ενορχήστρωση των νέων τραγουδιών υπογράφει ο ίδιος ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ενώ τα υπόλοιπα επιμελήθηκαν οι Γιώργος Ζαχαρίου, Κώστας Ματσίγκος και Θανάσης Μπιλιλής.

(c) CD | Minos | 2007 | Πηγή: R/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: