Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Οι γυναίκες του Μάνου Χατζιδάκι: Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Χατζιδάκι (1997)

Το αδιαμφισβήτητο χάρισμα του Μάνου Χατζιδάκι να γράφει όμορφα τραγούδια που διασπούν τα στεγανά του χρόνου κι έχουν ήδη γίνει κλασικά, δεν αναλώθηκε μόνο σε απλά και εύπεπτα τραγούδια που έγιναν σουξέ μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ή και από σημαντικές φωνές που τα τραγούδησαν κατά καιρούς, αλλά συχνά διοχετεύτηκε και σε πιο σύνθετες και απαιτητικές φόρμες, προπάντων στα πρώτα δημιουργικά του χρόνια, όταν η γραφή του είχε έντονα ένα λόγιο ύφος και τα έργα αυτής της κατηγορίας ευτύχησαν να ερμηνευτούν από σημαντικούς καλλιτέχνες του λόγιου χώρου, υψίφωνους ή βαρύτονους.
Έχουμε λοιπόν σήμερα ένα τέτοιο δίσκο με ερμηνεύτρια την αξιόλογη σύγχρονη Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που επιλέγει και μας προσφέρει εδώ ένα απάνθισμα εκλεκτών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι εναρμομισμένων σε μορφή lied, δηλαδή για φωνή και πιάνο, συνοδευόμενη από τον διάσημο Θεσσαλονικιό πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής. Τίτλος της έκδοσης: Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τραγούδια από τρεις σημαντικούς κύκλους, δηλαδή, κατά χρονολογική σειρά, τα πρωτόλεια "Δυο Ναυτικά Τραγούδια", έργο αρ.2 γραμμένο το 1946 πάνω σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, ο περίφημος "Κύκλος του CNS", έργο αρ. 8 του 1954 με πολλαπλές έκτοτε εκτελέσεις (Γιώργος Μούτσιος, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σπύρος Σακκάς), πάνω σε ποίηση του συνθέτη, και μια ευρεία επιλογή από τον "Μεγάλο Ερωτικό", έργο 30 του 1972, σε μεταγραφή της πιανίστριας Ιρίνα Καρπούχινα. Επιπλέον περιλαμβάνεται κι ένας μικρός κύκλος έξι γνωστών τραγουδιών του συνθέτη που διασκεύασε κατάλληλα ο ο Νίκος Κυπουργός
Όλα είναι υπέροχα σ' αυτό το δίσκο. Τα τραγούδια, η ερμηνεία, το πιάνο. Όσο κι αν έχουν ακουστεί αυτά τα τραγούδια στις αμέτρητες εκτελέσεις τους στο παρελθόν, ποτέ δε νιώθει κανείς ότι έχουν κορεσθεί και πάντα φανερώνουν την ακαταμάχητη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, ώστε εύκολα να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη με το χρόνο. Η έκδοση φέρει τη σφραγίδα των έγκυρων εκδόσεων του Σείριου και είναι εξαιρετικά επιμελημένη με πολυσέλιδο ένθετο φυλλάδιο που κοσμείται από πίνακες του μεγάλου ζωγράφου και φίλου του συνθέτη Γιάννη Μόραλη. Η υψηλής ηχητικής ακρίβειας ψηφιακή ηχογράφηση (DDD) διάρκειας 65 λεπτών πραγματοποιήθηκε στο υπερσύγχρονο κέντρο ηχογραφήσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το καλοκαίρι του 1997.


(c) CD | Σείριος | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: