Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Οι γυναίκες του Μάνου Χατζιδάκι: Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι (1998)

Η γαλλοθρεμμένη εκλεκτή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου ξεκίνησε την καριέρα της από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και είχε την τύχη πολύ νωρίς να συναντηθεί με τον Μάνο Χατζιδάκι στον κύκλο τραγουδιών "Οι μπαλάντες της Οδού Αθηνάς" (1983). Στη συνέχεια ανέπτυξε μια δυναμική πορεία στο ελληνικό τραγούδι με τη διπλή ιδιότητα της ερμηνεύτριας και της δημιουργού μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες με εκλεκτούς συνθέτες, όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Μιχάλης Τερζής, η Angelique Ionatos, ο Νίκος Κυπουργός, ο Γιώργος Σταυριανός και άλλοι, αλλά και μέσα από μια σειρά αξιόλογων προσωπικών της δίσκων.
Κι έτσι φτάνουμε στο 1998, όταν ξαναβρίσκει στο δρόμο της τον Μάνο Χατζιδάκι, έστω κι αν εκείνος είχε ήδη φύγει από τη ζωή. Από τον Σείριο λοιπόν που μας κληροδότησε ο συνθέτης εκδόθηκε ο δίσκος "Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι" με ένα εξαίσιο απάνθισμα 23 τραγουδιών παρμένων από συγκεκριμένα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα που ανήκουν στη βαριά κληρονομιά του μεγάλου δημιουργού. Πρόκειται για ένα πολύ προσεκτικά επιλεγμένο υλικό, κατάλληλο για τα ερμηνευτικά χαρακτηριστικά της Βενετσάνου, που μπορούμε να το διαχωρίσουμε σε δυο ενότητες, μία με τραγούδια για φωνή και πλήρη ορχήστρα κι άλλη μία με τραγούδια για φωνή και μικρούς οργανικούς συνδυασμούς δύο ή τριών οργάνων.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οκτώ τραγούδια από τον κύκλο "Μυθολογία" (1965) σε στίχους Νίκου Γκάτσου που ενορχήστρωσε ο Τάσος Καρακατσάνης, καθώς και τρία τραγούδια σε στίχους του συνθέτη και του Νίκου Γκάτσου από το soundtrack της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου" (1992) που ενορχήστρωσε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε πέντε τραγούδια από την "Οδό Ονείρων" (1962) για πιάνο, κοντραμπάσο και φυσαρμόνικα που ενορχήστρωσε ο Θόδωρος Κοτεπάνος, δυο τραγούδια για κλασική κιθάρα που εναρμόνισε ο Νίκος Μαμαγκάκης με την Έλενα Παπανδρέου στην κιθάρα παρμένα από τα θεατρικά έργα "Λεωφορείον ο Πόθος" (1948) και "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" (1961) και πέντε τραγούδια από τον "Ματωμένο Γάμο" (1948) του Lorca σε ελληνική απόδοση Νίκου Γκάτσου που ενορχήστρωσε ο συνθέτης για πιάνο και βιολοντσέλο.
Η Νένα Βενετσάνου αποδίδει με απόλυτη εκφραστικότητα, σχεδόν μυσταγωγικά, το υπέροχο αυτό υλικό που ηχογραφήθηκε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά το διάστημα 1991-1997.



(c) CD | Σείριος | 1998 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: