Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαρία Φαραντούρη στη Legend / Μίκη Θεοδωράκη: Ερημιά (2006)

Μια από τις τελευταίες πρωτότυπες δουλειές του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη με καινούργια τραγούδια είναι αυτή που κυκλοφόρησε το 2006 (επανεκδόθηκε το 2010) με τίτλο "Ερημιά" από τη Legend. Κι αν πολύ παλιότερα, το 1958, ο μεγάλος του συνοδοιπόρος στο μουσικό τους ταξίδι Μάνος Χατζιδάκις είχε παρουσιάσει τη δική του "Ερημιά", έργο σε μορφή μπαλέτου που αποτύπωνε μια ερημιά ψυχική και συναισθηματική, η ερημιά του Μίκη μοιάζει περισσότερο σαν μια "έρημη χώρα", σαν μια μελαγχολική εικόνα ενός ερειπωμένου τοπίου από την κυριαρχία της ηχητικής βαρβαρότητας που απαιτεί ένα φωτεινό σημάδι για το καινούργιο ξεκίνημα. 
Τουλάχιστον αυτή μοιάζει να είναι η πρόθεση των δημιουργών του δίσκου, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία αποτελούν μια ασφαλή εγγύηση: Συνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης. Στιχουργός ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ενορχηστρωτής ο Σταύρος Ξαρχάκος και ερμηνευτές η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς! Μια "εθνική Ελλάδος", όπως πανηγυρικά τονίζει ο κορυφαίος στιχουργός. Πέντε δυνατές φωνές του ελληνικού τραγουδιού μαζεμένες σε έναν κύκλο τραγουδιών, όπως τον παλιό "καλό" καιρό! Τι πιο σπουδαίο θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί!
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια που ακολουθούν τους γνώριμους λαϊκούς δρόμους, αλλά και τη μελωδική γραμμή της λαϊκής μπαλάντας. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος εκείνο τον καιρό βρέθηκε συχνά δίπλα στον μεγάλο συνθέτη διευθύνοντας με τον δικό του, τόσο ιδαίτερο, τρόπο αρκετά έργα του, όπως ο "Επιτάφιος" (2004) και οι "Μπαλάντες" (2007), δίνοντας μάλιστα μια εντελώς καινούργια οπτική στα εμβληματικά αυτά έργα κι έχοντας το προνόμιο να διευθύνει τη σπουδαία Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), καταφέρνει να ντύσει με τα πιο όμορφα λαϊκά χρώματα αυτά τα απλά τραγούδια και να τους δώσει μιαν ουσιαστική υπόσταση που ενισχύεται αποφασιστικά και από τις σπουδαίες ερμηνείες των δύο εκλεκτών τραγουδιστών.
Εντάξει, δεν πρόκειται για μεγάλα τραγούδια κι ούτε κομίζουν κάτι πραγματικά καινούργιο στο ελληνικό τραγούδι ή στον ακαταμάχητο μύθο του μεγάλου συνθέτη, παρά τους διθυραμβικούς τόνους που διαβάζουμε στο εσώκλειστο σημείωμα. Πάντως, για την άνυδρη εποχή μας αυτά τα τραγούδια στάθηκαν κάτι παραπάνω από μια μικρή όαση κι απ' αυτήν την άποψη προκαλούν για μια φορά ακόμη το θαυμασμό μας για τον ανεξάντλητο δημιουργό, που πρόσφατα είχε γιορτάσει τα 80α του γενέθλια!

(c) CD | Legend | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: