Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Ζωγράφος: Στην άδεια την πόλη (1978)

Ο δίσκος "Στην άδεια την πόλη" (1978) αποτελεί μία από τις όψιμες δισκογραφικές καταθέσεις του εμβληματικού νεοκυματικού τραγουδιστή Γιώργου Ζωγράφου, ο οποίος, μετά από δεκάχρονη παραγωγικότατη θητεία στη Lyra, το 1975 μεταπήδησε στη Minos, όπου διέγραψε έναν μικρότερο, αλλά ενδιαφέροντα δισκογραφικό κύκλο, αρχίζοντας με τα "Γράμματα από τη Γερμανία" του Μίκη Θεοδωράκη και συνεχίζοντας με το "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" (1976) του Μιχάλη Τερζή σε ποίηση Κωστή Παλαμά και Γιάννη Ρίτσου, ενώ παράλληλα ήταν ο βασικός ερμηνευτής του δίσκου "Το ίδιο το βιολί" του Τάκη Παναγόπουλου.
Αυτοί οι δύο συνθέτες, ο Τάκης Παναγόπουλος και ο Μιχάλης Τερζής, έγραψαν τα περισσότερα τραγούδια αυτού εδώ του προσωπικού δίσκου του Γιώργου Ζωγράφου. Η πρώτη πλευρά καλύπτεται από έξι τραγούδια του παλαίμαχου ερασιτέχνη συνθέτη Τάκη Παναγόπουλου, από τα οποία ξεχωρίζουν τα ευαίσθητα "Πού 'ναι η αγάπη" και "Η πληγή" που ταιριάζουν απόλυτα στην ερμηνευτική ιδιοσυγκρασία του τραγουδιστή.
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει επτά τραγούδια, από τα οποία τα τέσσερα αποτελούν συνθέσεις του Μιχάλη Τερζή. Το τραγούδι "Μια θλίψη" βασίζεται σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ, το "Όταν" σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού (από τη συλλογή "Κατά Σαδδουκαίων"), ενώ το "Γεια σας τριαντάφυλλα" σε ποίηση Κωστή Παλαμά και προέρχεται από τον δίσκο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο", όπου ωστόσο το είχε ερμηνεύσει η Άννα Βίσση, αν και επρόκειτο ουσιαστικά για προσωπικό δίσκο του Ζωγράφου! 
Ο δίσκος συμπληρώνεται με δύο τραγούδια σε μουσική και στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη Δημήτρη Σκαμάγκα ("Ατέλειωτοι δρόμοι", "Αν δεις") κι ένα του Μίκη Θεοδωράκη, το τρυφερότατο "Μαργαρίτα Μαγιοπούλα", σε μία ακόμα από τις αμέτρητες εκτελέσεις του.

(c) LP | Minos | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: