Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος: Ένα γελαστό απόγευμα (1979/1994)

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα κλείσει θριαμβευτικά την παραγωγικότατη για κείνον δεκαετία του '70 με τον όμορφο κύκλο τραγουδιών "Εικόνες" που ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη και συγχρόνως με δυο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά soundtrack, ένα από τα οποία εκτός συνόρων για τη γαλλική κωμωδία "On a vole la cuisse de Jupiter", καθώς ήδη το όνομά του είχε γίνει διεθνώς γνωστό μετά την πετυχημένη του συμμετοχή το 1977 στο φεστιβάλ της Eurovision με το διάσημο "Μάθημα σολφέζ".
Το δεύτερο soundtrack του Χατζηνάσιου μέσα στο 1979 γράφτηκε για την ελληνική δραματική ταινία "Ένα γελαστό απόγευμα", μια ταινία βασισμένη σε σενάριο του Φρέντυ Γερμανού, σκηνοθεσία του Ανδρέα Θωμόπουλου και πρωταγωνιστές τους Νίκο Κούρκουλο, Μπέτυ Λιβανού, Χρήστο Τσάγκα, Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Χρυσούλα Διαβάτη. Ο συνθέτης συνέθεσε ένα πλούσιο μουσικό χαλί που υπογραμμίζει λειτουργικά τις εντάσεις της σκηνικής δράσης επιστρατεύοντας όλα τα όπλα της μουσικής του σκευής με ρυθμικά μοτίβα και μελωδικές νησίδες.
Το soundtrack, κατά τη συνήθη πρακτική, περιλαμβάνει και δύο τραγούδια σε στίχους του σκηνοθέτη και τραγουδοποιού Ανδρέα Θωμόπουλου με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Το εναρκτήριο "Ξέρω δε θαρθείς" συνοδεύεται από μια οργανική εισαγωγή με μια ρυθμική μελωδία που μερικά χρόνια αργότερα έγινε τραγούδι με τίτλο "Μακριά στο Κατμαντού" με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη (από το δίσκο "Η ενδεκάτη εντολή", 1985). Το ίδιο τραγούδι ακούγεται και στο φινάλε της ταινίας, ενώ το ομότιτλο τραγούδι ("Ένα γελαστό απόγευμα") ακούγεται σε φωνητική και οργανική εκδοχή. Το ολοκληρωμένο αυτό soundtrack του Χατζηνάσιου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1994 από την ετικέτα Ariola της BMG.

(c) LP | BMG/Ariola | 1979/1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: