Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Νίκος Ξανθόπουλος: Μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες (1979)

Πριν από ένα χρόνο, στις 22 Ιανουαρίου 2023, έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος (1934-2023), ο οποίος υπήρξε μια καλτ μορφή του ελληνικού κινηματογράφου και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι άλλοι σκηνικοί καλλιτέχνες, έστω κι αν οι υποκριτικές και φωνητικές του δυνατότητες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανάλογες της ευρείας δημοφιλίας του.
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1958 με την κωμωδία "Το εισπρακτοράκι" κι έκλεισε την κινηματογραφική του καριέρα το 1996 με την ταινία "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο", αλλά η μεγάλη του ακμή σημειώθηκε στο διάστημα 1963-1971, όταν και πρωταγωνίστησε σε 40 περίπου ταινίες μελοδραματικού περιεχομένου, τις περισσότερες σκηνοθετημένες από τον Απόστολο Τεγόπουλο, μέσα από τις οποίες μετατράπηκε σε ένα είδωλο ακαταμάχητης γοητείας ως το λατρεμένο "παιδί του λαού" σε ρόλους μονίμως κατατρεγμένου εργαζόμενου ή εραστή που πτωχός πλην τίμιος κατάφερνε πάντα στο τέλος να θριαμβεύει παραμερίζοντας κάθε αντιξοότητα που ορθώνονταν μπροστά του.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το θριαμβευτικό κινηματογραφικό του πέρασμα τού έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει δεκάδες λαϊκά τραγούδια που ήταν απαραίτητο, αν και ελάχιστα ουσιώδες και οργανικό στοιχείο των ρόλων του, και μάλιστα τραγούδια σημαντικών λαϊκών δημιουργών και κυρίως του σπουδαίου Απόστολου Καλδάρα, του οποίου οι κοσμαγάπητες μελωδίες πλημμύριζαν τις ταινίες αυτές, έστω κι αν στη δισκογραφία συνήθως περνούσαν με άλλους ερμηνευτές και μάλιστα πρώτης γραμμής, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Σταμάτης Κόκοτας και άλλοι. 
Από το πλούσιο αυτό υλικό η Polydor το 1979 επέλεξε 14 τραγούδια για τη συλλογή "Μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες" που αποτελεί ένα πολύ αντιπροσωπευτικό πορτρέτο του τραγουδιστή Νίκου Ξανθόπουλου. Ένδεκα από τα τραγούδια αυτά φέρουν την υπογραφή του Απόστολου Καλδάρα, τα περισσότερα μάλιστα πάνω σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Δύο τραγούδια γράφτηκαν από τον Μικρασιάτη λαϊκό συνθέτη Γιώργο Μανισαλή (Λαδόπουλο) για τις ταινίες "Ταπεινός και καταφρονεμένος" και "Τα ψίχουλα του κόσμου", αμφότερες παραγωγής 1968. Στην ανθολογία περιλαμβάνεται επίσης και το τραγούδι "Δε σου χρωστάω τίποτα" του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που το αγαπήσαμε με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.


(c) LP | Polydor | 1979 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: