Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Αποστολάκος: Μουσικοί σταλακτίτες (1972)

Ο Γιώργος Αποστολάκος είναι ένας παλιός συνθέτης και στιχουργός με μανιάτικη καταγωγή και σπουδές στα Ωδεία της Σπάρτης και της Αθήνας. Στη δισκογραφία είχε ένα σύντομο πέρασμα στις αρχές της δεκαετίας του '70 με δύο μόλις κύκλους ελαφρολαϊκών τραγουδιών, πρώτα τους "Μουσικούς σταλακτίτες" (1972) κι αμέσως μετά τις "Μουσικές ηλιαχτίδες" (1973) που εκδόθηκαν από τη μικρή εταιρεία Sparta Records, και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του.
Ο δίσκος "Μουσικοί σταλακτίτες" που προφανώς υπαινίσσεται στην καταγωγή του συνθέτη (πράγμα που τονίζεται και με το ανάλογο εξώφυλλο) περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα τραγούδια ελαφρολαϊκού ύφους, όλα σε μουσική και στίχους του Αποστολάκου. Ακούστηκαν ελάχιστα στην εποχή τους, κυρίως τα τραγούδια "Μαγκάκι Πειραιώτικο", "Ήρθε ξανά η άνοιξη" και "Μα τώρα άλλην αγαπάς", και γιαυτό γρήγορα ξεχάστηκαν ολότελα. 
Βασικός ερμηνευτής τους είναι ο καλός τραγουδιστής της εποχής Σάκης Παπανικολάου (1933-2022), ο οποίος είχε μια συμπαθητική καριέρα στα χρόνια του '60 και  '70 κι ερμήνευσε κάποια γνωστά τραγούδια της εποχής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα που έλεγε μεταξύ άλλων τους χαριτωμένους στίχους: "Στους Αμπελοκήπους έλα / ώρα έξι να βρεις / μα μην κάνει καμιά τρέλα / και μου έρθεις πιο νωρίς..." διευκρινίζοντας ότι νωρίτερα θα βρισκόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου, για να δει τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό! Τραγουδά επίσης η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σόφη Ζαννίνου, κόρη του παλιού ηθοποιού Ζαννίνο, καθώς και η λαϊκή τραγουδίστρια Βάννα Μαρία που διαθέτει θαυμάσια φωνή, αλλά δεν κατάφερε να κάνει αξιόλογη καριέρα. Τη συνοδευτική λαϊκή ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης.

(c) LP | Sparta Records | 1972 | Πηγή: tzil/d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: