Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ισίδωρος Παπαδάμου: Μόλις βραδιάσει (1997)

Ο προσωπικός δρόμος που είχε ήδη αρχίσει να βαδίζει από το 1994 με τον πρώτο εξολοκλήρου δικό του κύκλο τραγουδιών ο μπουζουξής των Χειμερινών Κολυμβητών Ισίδωρος Παπαδάμου έφτασε στο δεύτερο σταθμό του τρία χρόνια αργότερα, όταν και πάλι από την AnoKato Records εκδόθηκε ο νέος κύκλος τραγουδιών του με τίτλο Μόλις βραδιάσει.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει 13 ιδιότυπα λαϊκά τραγούδια με εντελώς προσωπικό ύφος τόσο στο μελωδικό, όσο και στο στιχουργικό και ερμηνευτικό επίπεδο. Η θεματολογία των τραγουδιών επικεντρώνεται κυρίως στο ερωτικό στοιχείο, αλλά και σε πεδία στοχαστικής και διανοητικής αναζήτησης. Το ομότιτλο τραγούδι το έκανε πιο γνωστό με μια δική του δεύτερη εκτέλεση ο Γιώργος Νταλάρας. 
Δεν είναι εύκολα τα τραγούδια του Παπαδάμου που μοιάζουν να ξεπηδούν από τις μακρινές αυθεντικές ρίζες του ρεμπέτικου. Απαιτείται αρκετή επιμονή και εξοικείωση με το ύφος του, για να τα αποδεχθεί κανείς. Ωστόσο μπορώ να πω ότι μετά από κάμποσα ακούσματα, ο ήχος αυτός αποκτά μιαν ανεξήγητη οικειότητα! Εν τέλει τα τραγούδια σε αιχμαλωτίζουν και δεν μπορείς εύκολα να ξεφύγεις από την κρυφή τους γοητεία. 
Μαζί με τον Παπαδάμου στη διεκπεραίωση του έργου συμπράττουν σημαντικοί μουσικοί, όπως ο Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο), ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), ο Γιώργος Τακματζόγλου (κιθάρα), ο Τάκης Κανέλλος (κρουστά) και τα δυο παιδιά του Ανδρέας (μπουζούκι) και Αναστασία (πιάνο). Η όλη έκδοση έχει χαρακτηριστικά χειροποίητης κατασκευής με μπόλικο μεράκι και γνήσιο ερασιτεχνισμό. Θυμάμαι μάλιστα πως όταν πρωτοβγήκε, ο συνθέτης παρότρυνε τους φίλους του να τού ζητήσουν τηλεφωνικά ή γραπτά να τους στείλει δωρεάν το CD! Ακόμη και σήμερα ο δημιουργός διαθέτει δωρεάν τη δουλειά του μέσω της ιστοσελίδας https://www.trixordo.com/el/information/discography. Ασυνήθιστη και αξιέπαινη χειρονομία, όπως και να το κάνουμε!

(c) CD | AnoKato Records | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: