Ο δίσκος Carmina Graeca του πιανίστα Σαράντη Κασσάρα περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) από την ποιητική του σύνθεση "Πρωινό άστρο", την οποία έγραψε το 1955 με αφορμή τη γέννηση της κόρης του Έρης. Πρόκειται για ένα λυρικό κείμενο πλημμυρισμένο από τρυφερά αισθήματα στοργής και αγάπης με έκδηλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό προσανατολισμό που εκφράζεται μέσα από το σταθερό όραμα του ποιητή για έναν κόσμο καλύτερο. Πόσο ειρωνικό μοιάζει αυτό το μήνυμα στη σημερινή ελληνική και παγκόσμια συγκυρία! Ή μήπως ακριβώς μια εποχή σαν τη σημερινή καθιστά το ποίημα ακόμη πιο επίκαιρο και χρήσιμο;
Ο Σαράντης Κασσάρας, καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης με ευδόκιμη θητεία στο χώρο της λόγιας και τζαζ μουσικής, είναι η δεύτερη φορά που καταφεύγει στην οικεία φόρμα του τραγουδιού μετά τους θαυμάσιους Αφορισμούς του που μας έδωσε το 1986 πάνω σε ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα. Η μουσική του για το έργο του Ρίτσου δεν είναι καινούργια, αλλά ανατρέχει στα χρόνια των πρώτων του μουσικών βημάτων στη δεκαετία του '70. Μάλιστα το 1978 ο ίδιος ο ποιητής άκουσε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη μουσική σύνθεση, ενώ λίγο πριν από το θάνατό του, το 1989 ζήτησε για μια φορά ακόμη να την ξανακούσει, γεγονός που εμφανώς υποδηλώνει την επιδοκιμασία του απέναντι στην εργασία του νεαρού συνθέτη. Πάντως στη σημερινή εκδοχή του το έργο δεν δείχνει τα χρόνια που έχει στην πλάτη του, αλλά αντίθετα ηχεί εξαιρετικά σύγχρονο και ενδιαφέρον. Πρόκειται βέβαια για μουσική που απευθύνεται περισσότερο σε μυημένους ακροατές και δεν προσφέρεται για απλή διασκέδαση, καθώς ο συνθέτης έχει επιστρατεύσει όλη τo πλούσιο μουσικό του οπλοστάσιο αξιοποιώντας στοιχεία και από τη λόγια, αλλά και από τη λαϊκή μουσική. Η λυρική εισαγωγή του είναι ένα καθαρά συμφωνικό adagio, ενώ στην ανάπτυξη του έργου εναλλάσσονται φωνητικά μέρη οπερατικής μορφής με απλά λαϊκά τραγούδια. Η ίδια λογική επικρατεί και στο ενορχηστρωτικό μέρος με την ανάμιξη οργάνων από το χώρο της κλασικής και της λαϊκής μουσικής. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και με τις φωνές που κλήθηκαν να αποδώσουν το ετερόκλητο, αλλά απόλυτα αρμονικό αυτό φωνητικό υλικό.
Ο συνθέτης έδωσε στο έργο του τον τίτλο Carmina Graeca (στα ελληνικά θα το αποδίδαμε ως "Ελληνικά Άσματα") παραπέμποντας εμφανώς σε ανάλογους τίτλους έργων του Carl Orff ("Carmina Burana", "Catulli Carmina"). Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχουν οι Χορωδίες: Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, Χορωδία "Γιάννης Ρίτσος" Μονεμβασιάς, Χορωδία του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης. Σολίστ είναι οι: Σαράντης Κασσάρας (πιάνο), Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Νίκος Κιάκος (βιολί), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα), Δημήτρης Ρέπας (μπουζούκι), Βασίλης Καραχούτης (μπάσο). Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Τζένη Δριβάλα, Σοφία Μιχαηλίδου, Μπάμπης Τσέρτος, Καλλιόπη Βέττα, Νίκος Ανδρουλάκης, Τάκης Φάβιος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Πάντσιος, Απόστολος Σωτηρούλης και Αλέξανδρος Τζιοβάνης. Το έξοχο χαρακτικό του εξωφύλλου είναι της Βάσως Κατράκη.
(c) CD | Lyra | 2011 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου