Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Μάνος Λοΐζος: Αφιέρωμα - Ζωντανή ηχογράφηση από το Ολυμπιακό Στάδιο (1985)

Τρία χρόνια μετά μετά το θάνατο του Μάνου Λοΐζου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1985, διοργανώθηκε μια μεγάλη συναυλία μνήμης και τιμής για τον συνθέτη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας που πλημμύρισε από τα πλήθη των ανώνυμων ανθρώπων που αγάπησαν το δημιουργό και τα τραγούδια του θεμελιώνοντας έτσι τα πρώτα λιθαράκια μιας μυθικής υστεροφημίας που συνεχίζει να χτίζεται ως σήμερα. 
Στη συναυλία έλαβαν μέρος πέντε δημοφιλέστατοι ερμηνευτές που είχαν στηρίξει μεγάλο κομμάτι της προσωπικής τους καριέρας στα τραγούδια του Λοΐζου. Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνευτής σε τέσσερις μεγάλους δίσκους του συνθέτη (Ο Σταθμός, Θαλασσογραφίες, Νάχαμε τι νάχαμε, Τα τραγούδια μας) και μαζί του ο Γιάννης Καλατζής (Ο Σταθμός, Θαλασσογραφίες, Νάχαμε τι νάχαμε), η Χάρις Αλεξίου (Καλημέρα ήλιε, Τα τραγούδια της Χαρούλας), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Τραγούδια του δρόμου, Για μια μέρα ζωής) και η Δήμητρα Γαλάνη (Για μια μέρα ζωής). Μόνο η Μαρία Φαραντούρη (Τα νέγρικα) έλειπε από τους βασικούς του ερμηνευτές κι αυτό γιατί εκείνες τις μέρες ήταν ετοιμόγεννη! Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στενός φίλος και επί χρόνια συνεργάτης του συνθέτη - υπολογίζεται ότι έχει γράψει τους στίχους στα μισά περίπου τραγούδια του (και μάλιστα τα καλύτερα) -, ήταν παρών στη συναυλία και μάλιστα την προλόγισε. 
Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά στο πανελλήνιο από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και λίγο αργότερα μαγνητοσκοπημένη από την ΕΡΤ. Το μεγαλύτερο μέρος από το υλικό της ζωντανής ηχογράφησης από αυτή την ιστορική βραδιά κυκλοφόρησε στο τέλος της ίδιας χρονιάς σε διπλό άλμπουμ από τη Minos με τίτλο Αφιέρωμα. Μετά από παρέμβαση του Μανώλη Ρασούλη εξαιρέθηκαν όσα τραγούδια είχαν δικούς του στίχους. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και δυο τραγούδια που δεν γράφτηκαν από τον Μάνο Λοΐζο, αλλά από άλλους δημιουργούς και αφιερώθηκαν σ' αυτόν. Πρόκειται για το συγκλονιστικό "Πρωινό τσιγάρο" του Νότη Μαυρουδή σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και το συγκινητικό "Αντίο φίλε" του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Την ενορχηστρωτική επιμέλεια ανέλαβε ο Φαίδων Λιονουδάκης, ενώ μεταξύ των μουσικών ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος (μπουζούκι), ο Χρήστος Ζέρβας (βιολί), ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (βιολοντσέλο), ο Τάκης Μπουρμάς (μπάσο) και ο Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).


(c) 2CD | Minos-EMI | 1985 | Remaster, 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: