Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Μάριο Τόκα: Εντελβάις (1999)

Έχοντας στη φαρέτρα τους τις δύο τεράστιες εμπορικές επιτυχίες που είχαν γνωρίσει στο πρόσφατο παρελθόν οι κοινοί τους δίσκοι Η εθνική μας μοναξιά (1992) και Παρέα μ' έναν ήλιο (1994) ο Μάριος Τόκας και ο Δημήτρης Μητροπάνος ολοκληρώνουν το 1999 τη γόνιμη συνεργασία τους με μια τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά υπό τον τίτλο Εντελβάις
Αν και ο δίσκος αυτός δε γνώρισε την ίδια απήχηση με τους προηγούμενους και λίγα τραγούδια έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, έχω την εντύπωση ότι είναι ο καλύτερός τους. Είναι μια δουλειά με μεγάλη ομοιογένεια, με όμορφες μελωδίες του συνθέτη και ισορροπημένη ενορχήστρωση από τον Γιώργο Παγιάτη και μ' ένα Μητροπάνο απόλυτα εναρμονισμένο με το ύφος των τραγουδιών σε μια εποχή που χρειαζόταν το κατάλληλο υλικό μετά τις εντυπωσιακές συνεργασίες που είχε στο μεταξύ με τον Θάνο Μικρούτσικο (Στου αιώνα την παράγκα, Ψάξε στ' όνειρό μας).
Φτάνουν αυτά; Ίσως όχι. Ωστόσο ο δίσκος διαθέτει ένα ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους προηγούμενους: Τους στίχους του Άλκη Αλκαίου, αυτού του οξυδερκούς κι ευαίσθητου στιχουργού με το μεστό ποιητικό του λόγο! Ναι, αυτό νομίζω πως είναι το πραγματικό πλεονέκτημα αυτής της δουλειάς που αποτελεί εν τέλει και μία από τις καλύτερες δισκογραφικές καταθέσεις του πρόωρα χαμένου συνθέτη σε μια εποχή που έδειχνε κορεσμένος από την απλή φόρμα του τραγουδιού και είχε αρχίσει παράλληλα να καταπιάνεται πιο συστηματικά με θρησκευτικές και πατριωτικές συνθέσεις (Ψυχή τε και σώματι, Θεογεννήτωρ Μαρία, Φωνή πατρίδας), αλλά και με τη μουσική για την τηλεόραση (Βίος ανθόσπαρτος).

(c) CD | Minos-EMI | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: