Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Μάριο Τόκα: Η εθνική μας μοναξιά (1992)

Η συνεργασία του συνθέτη Μάριου Τόκα (1954-2008) με τον Δημήτρη Μητροπάνο (1948-2012) απέφερε τρεις ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών που γνώρισαν ευρύτατη αποδοχή από το κοινό, αρχής γενομένης με το άλμπουμ Η εθνική μας μοναξιά (1992), ενώ ως το τέλος της ίδιας δεκαετίας ακολούθησαν τα άλμπουμ Παρέα μ' ένα ήλιο (1994) και Εντελβάις (1999). 
Ο δίσκος Η εθνική μας μοναξιά, με τίτλο που αυθόρμητα παραπέμπει στην ιστορική προεδρική ατάκα "έθνος ανάδελφον", υπήρξε ο πρώτος ιστορικά αυτής της πετυχημένης συνεργασίας και μάλιστα αναδείχθηκε κι ο πιο εμπορικός, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 160.000 και με τεράστια λαϊκά σουξέ, τα οποία λειτούργησαν ως ένα νέο εφαλτήριο για την απογείωση της μάλλον τελματωμένης εκείνη τη στιγμή καριέρας του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή που προσπαθούσε να ξεφύγει από ένα πολύ μέτριο ρεπερτόριο, στο οποίο είχε περιπέσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Χρωστάει λοιπόν πολλά ο Μητροπάνος στα τραγούδια αυτά του Μάριου Τόκα, πράγμα άλλωστε που κι ο ίδιος το αναγνώριζε σε κάθε ευκαιρία. 
Ο δίσκος είναι αρκετά άνισος, πάντως, με κάμποσα πολύ αβανταδόρικα τραγούδια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες χάρις στους στέρεους λαϊκούς ρυθμούς της μουσικής, αλλά και τους μεγαλόστομους στίχους ("Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη", "Η εθνική μας μοναξιά", "Μια στάση εδώ"). Είναι ακριβώς αυτά τα τραγούδια που δε μ' αρέσουν! Γιατί πλάι σ' αυτά υπάρχουν και μερικά πιο χαμηλόφωνα με λυρική διάθεση ("Θάλασσες", "Κοιμήσου"), τα οποία είναι πολύ όμορφα και μπορώ να τ ' ακούω ακόμη με ευχαρίστηση. 
Στο δίσκο συνέπραξαν οι στιχουργοί: Σαράντης Αλιβιζάτος, Φίλιππος Γράψας, Κώστας Φασουλάς, Γιάννης Πάριος και Άννα Αργυρού. Η ερμηνεία του Μητροπάνου είναι εξαιρετική.

(c) CD | Minos-EMI | 1992 | Remaster edition: 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: