Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Βραδινό σινιάλο (2004)

Μετά την πετυχημένη διπλή συνεργασία της με τον Σταμάτη Κραουνάκη (Εφημερία, Καινούργιο πράγμα), καθώς και μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Γιώργο Ζαμπέτα το 1995 (Τζακ Ο' Χάρα), η Βίκυ Μοσχολιού επί μία δεκαετία παρέμεινε μακριά από τη δισκογραφία και φάνηκε να έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος της. Ωστόσο το 2004 είχαμε μια αιφνιδιαστική επιστροφή της με έναν ολόφρεσκο κύκλο τραγουδιών που κυκλοφόρησε από τη Legend με τίτλο Βραδινό Σινιάλο, ένα δίσκο που έμελλε να αποτελέσει οριστικά το κύκνειο άσμα της εμβληματικής ερμηνεύτριας, που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 2005, μόλις 62 χρονών, μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου.
Τιμητικά λοιπόν κι ενώ ήταν ήδη γνωστή η ανήκεστη νόσος που ταλαιπωρούσε τη μεγάλη ερμηνεύτρια, μια σειρά νέων τραγουδοποιών της χάρισαν μια τελευταία ευκαιρία, για να επικοινωνήσει με το μεγάλο της κοινό και να του πει με νότες το στερνό αντίο. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μιχάλης Κουμπιός, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Σπυρόπουλος κι ο Μανώλης Λιδάκης τής έγραψαν 11 καινούργια τραγούδια προσαρμοσμένα στις φωνητικές της δυνατότητες και ταυτόχρονα εναρμονισμένα στον οικείο ήχο της σύγχρονης τραγουδοποιίας. Πρόκειται για τυπικό δείγμα τραγουδιών της τρέχουσας αισθητικής. Χαμηλόφωνα, χωρίς εξάρσεις, σχεδόν ομογενοποιημένου ύφους. Κανένα δεν ξεχωρίζει περισσότερο απ' τα υπόλοιπα. Λες και γράφτηκαν όλα από έναν άνθρωπο.
Αν μένει κάτι λοιπόν απ' τον συγκεκριμένο δίσκο, δεν είναι φυσικά τίποτε άλλο από την παρουσία της μεγάλης τραγουδίστριας, η οποία ολοφάνερα κατέβαλε συγκινητική προσπάθεια, για να δικαιώσει αυτά τα απλά τραγουδάκια, πετυχαίνοντας εν τέλει να δικαιώσει μόνο τη δική της παρουσία. Γιατί πράγματι η Βίκυ Μοσχολιού καταφέρνει να είναι Η Μεγάλη Μοσχολιού, έστω κι αν βρέθηκε υποχρεωμένη να μας αποχαιρετήσει μ' ένα υλικό που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αριστουργήματα του μεγαλειώδους παρελθόντος της στο ελληνικό πεντάγραμμο.

(c) CD | Legend | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: