Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Μάριο Τόκα: Παρέα μ' έναν ήλιο (1994)

Mετά την απίστευτη επιτυχία του δίσκου Η εθνική μας μοναξιά (1992) το δισκογραφικό ραντεβού του Μάριου Τόκα και του Δημήτρη Μητροπάνου ανανεώθηκε με ένα καινούργιο άλμπουμ δυο χρόνια μετά. Το 2004 λοιπόν, κι αφού μεσολάβησε μια συμπαθητική συνεργασία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία του λαϊκού ερμηνευτή με τον Γιάννη Σπανό, κυκλοφόρησε ο κύκλος τραγουδιών Παρέα μ' έναν ήλιο με δώδεκα τραγούδια πάνω στην ίδια πετυχημένη συνταγή. 
Κι αυτός ο δίσκος γνώρισε επιτυχία και ανέδειξε μερικά πολυτραγουδισμένα σουξέ ("Τα Λαδάδικα", "Ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου"). Αυτή τη φορά οι στίχοι γράφτηκαν αποκλειστικά από τον Φίλιππο Γράψα, εκτός από το τραγούδι του φινάλε ("Τριανταφυλλιά") που έχει στίχους του Βάσου Βασιλείου γραμμένους στην κυπριακή διάλεκτο. Θα έλεγα πάντως ότι οι στίχοι του Γράψα ρέπουν προς τη μεγαλοστομία, πράγμα που κάποιες στιγμές γίνεται ενοχλητικό και εμποδίζει την απόλαυση των μελωδιών του συνθέτη, ο οποίος έγραψε καλοφτιαγμένα τραγούδια, χωρίς άκομψες γωνίες και με στέρεους λαϊκούς ρυθμούς, ό,τι πρέπει δηλαδή για την εκφραστική φωνή του σπουδαίου τραγουδιστή. 
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Νίκος Κούρος, ενώ στα φωνητικά έλαβαν μέρος οι: Χρήστος Νικολόπουλος, Μαρία Αλεξίου, Λένα Ολυμπίου και Κώστας Χατζηχριστοδούλου. Το ωραιότερο τραγούδι του δίσκου ("Τον Αύγουστο που μου χρωστάς") είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αδικοχαμένου ερμηνευτή Διονύση Θεοδόση, παλιού συνεργάτη του συνθέτη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία του δίσκου.

(c) Minos-EMI | 1994 | Remaster edition: 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: