Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Άλκης Αλκαίος: Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου (2007)

Το δεύτερο αφιέρωμα στους μεγάλους εν ζωή Έλληνες στιχουργούς από την εκλεκτή σειρά Άξιος Λόγος υπό την επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού κυκλοφόρησε το 2007 με τίτλο "Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου", ένα χρόνο μετά το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Αυτή τη φορά έχει επιλεγεί ο ιδιαίτερος ποιητής - στιχουργός Άλκης Αλκαίος (1949-2012), λίγο πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή.
Ο Άλκης Αλκαίος καταπιάστηκε περιστασιακά με το στίχο για τραγούδι, όπου βρέθηκε περισσότερο εξ ανάγκης, αφού νωρίτερα ο Θάνος Μικρούτσικος φρόντισε να τον βγάλει από τον κλειστό ποιητικό του κόσμο με ένα δυνατό μελοποιημένο ποίημά του ("Φλεβάρης 1848") που συμπεριέλαβε στο άλμπουμ "Τραγούδια της Λευτεριάς" (1978) ερμηνευμένο από τη Μαρία Δημητριάδη. Στη συνέχεια μάλιστα ο συνθέτης τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο με τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών "Εμπάργκο" (1982), αλλά και με πολλά σκόρπια τραγούδια σε διάφορους δίσκους του (Όσο κρατάει ένας καφές, Στου αιώνα την παράγκα, Υπέροχα μονάχοι). Δύο τουλάχιστον τραγούδια ("Πιρόγα", "Ρόζα") από αυτή τη συνεργασία έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τραγουδήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Μετά το θάνατό του πάντως το ενδιαφέρον των μουσικών για τα ποιήματα του Αλκαίου διευρύνθηκε με τραγουδοποιούς, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Πέτρος Μάλαμας.
Το αφιερωματικό λοιπόν άλμπουμ "Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου" περιλαμβάνει δεκατρία πρωτότυπα τραγούδια νέων δημιουργών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικού ύφους. Πρόκειται για τους: Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, Φίλιππο Πλιάτσικα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Διονύση Τσακνή, Νίκο Ζούδιαρη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Μιχάλη Κουμπιό. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Διονύσης Τσακνής, Ασπασία Στρατηγού, Μπάμπης Στόκας, Αρλέτα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος και Δημήτρης Ζερβουδάκης.


(c) CD-Book | Universal/Καμπανάκι | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: