Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ηλίας Κατσούλης: Φεύγουν τα τραγούδια (2011)

Ο στιχουργός Ηλίας Κατσούλης (1939-2008) εμφανίστηκε αργά στην ελληνική δισκογραφία, μόλις το 1986 με το δίσκο ου καθημερινού βίου", όπου τη μουσική μοιράστηκαν ο Νίκος Τάτσης και ο Μιχάλης Τερζής. Ήταν ήδη 47 χρονών! Η συνέχεια όμως ήταν εντυπωσιακή με ανελλιπή παρουσία στο πεντάγραμμο ως το τέλος της ζωής του χαρίζοντάς μας κοσμαγάπητα τραγούδια άρτιας τεχνικής, ξεχωριστής ευαισθησίας και λυρισμού με γοητευτική αφηγηματική μαστοριά, άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας και ευρύτατη θεματολογία που απλώνονταν από τις εμπνευσμένες αναδιφήσεις στο χώρο της παράδοσης ως τις απλές ανθρώπινες ιστορίες της καθημερινότητας. Η συνεργασία του με τον τραγουδοποιό Παντελή Θαλασσινό είναι αυτή που σφράγισε την πορεία του, αλλά είχε και πολλές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως με τον Τάσο Γκρους, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Μιχάλη Νικολούδη και τον Νότη Μαυρουδή στην τελευταία ολοκληρωμένη του δουλειά ("Carte postale", 2006).
Η σειρά Άξιος Λόγος συμπεριέλαβε τον Ηλία Κατσούλη στους τιμώμενους στιχουργούς μετά τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Άλκη Αλκαίο και Μάνο Ελευθερίου που είχαν προηγηθεί (2006-2008). Το 2008 όμως ο στιχουργός έφυγε από τη ζωή κι αυτό πιθανόν είχε ως συνέπεια το ήδη έτοιμο υλικό του δίσκου να καθυστερήσει λίγο και τελικά να εκδοθεί το 2011 ολοκληρώνοντας δυστυχώς εκεί τον κύκλο ζωής αυτής της θαυμάσιας σειράς αφιερωμάτων, στην οποία θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί και άλλες σημαντικές δυνάμεις της ελληνικής στιχουργικής.
Ο δίσκος του Ηλία Κατσούλη έχει τίτλο "Φεύγουν τα τραγούδια" και περιλαμβάνει δεκατρείς συνολικά πρωτότυπες συνθέσεις που υπογράφουν οι: Κώστας Μπραβάκης, Ηλίας Λιούγκος, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Τάτσης, Γιάννης Γερογιάννης, Τάσος Γκρους, Μιχάλης Κουμπιός, Γιώργος Αρσενίδης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Αλέξης Βάκης, Παναγιώτης Γιατράκος και Μιχάλης Τερζής. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Μπάμπης Στόκας, Μάρθα Φριτζήλα, Χάρης Μακρής, Ασπασία Στρατηγού, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη και Πασχάλης Τερζής.


(c) CD-Book | Universal/Καμπανάκι | 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: