Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ο Κώστας Χατζής τραγουδά Θεοδωράκη & Μαρκόπουλο (1962-1966)

Σαν χθες, στις 13 Αυγούστου 1936, γεννήθηκε ο Κώστας Χατζής, ένας από τους μακροβιότερους εν ενεργεία καλλιτέχνες που ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι, αφού ήδη καταγράφει συνεχή παρουσία επί 63 ολόκληρα χρόνια, από το 1961 που πρωτοεμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, αλλά και στη δισκογραφία με τα τραγούδια "Έφυγε η αγάπη μου" και "Καλώς ήρθες" των Μίμη Πλέσσα και Κώστα Πρετεντέρη. 
Η καριέρα του χτίστηκε σιγά σιγά, στην αρχή με τραγούδια σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση που του εμπιστεύτηκαν κορυφαίοι συνθέτες μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Κατσαρός, και από τα μέσα της δεκαετίας του '60 με δικές του συνθέσεις που κέρδισαν αμέσως την αποδοχή του κοινού και τον βοήθησαν να διαμορφώσει το πολύ προσωπικό του ύφος, πάνω στο οποίο έχτισε την εμβληματική εικόνα του μοναχικού τροβαδούρου, πριν αποφασίσει στα μέσα της δεκαετίας του '70 ως συνθέτης να κάνει ανοίγματα και σε άλλους καλλιτέχνες, όπως η Μαρινέλλα, η Ελπίδα, ο Δάκης και άλλοι και να καταγράψει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με κορωνίδα βέβαια την τρομακτική απήχηση του περίφημου Ρεσιτάλ (1976) με τη Μαρινέλλα, μιάς από τις εμπορικότερες δισκογραφικές εκδόσεις όλων των εποχών στο ελληνικό πεντάγραμμο!
Μένοντας λοιπόν σ' εκείνη την πρώτη εποχή, όταν ο Κώστας Χατζής έκανε τα πρωτόλεια δισκογραφικά του βήματα, θα ήθελα να σταθούμε σε δυο μεγάλες συνεργασίες που αξιώθηκε να έχει με δυο συνθέτες πρώτης γραμμής, έναν ήδη καταξιωμένο κι έναν ακόμη στο ξεκίνημά του, οι οποίοι ωστόσο στάθηκαν οι βασικοί πυλώνες στην προσωπική του δισκογραφία των 45 στροφών και συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθιέρωσή του. 
Ο ένας ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης με τραγούδια από μεγάλα έργα του, όπως: Λιποτάκτες, Όμορφη πόλη, Μαγική πόλη, Η γειτονιά των αγγέλων και Μικρές Κυκλάδες. Δέκα τραγούδια συνολικά, από τα οποία μόνο ένα ("Ο Μίμης ο τσιγγάνος") είναι σε πρώτη εκτέλεση κι όλα τα υπόλοιπα σε δεύτερη, αλλά τόσο εκφραστική που μπορεί να λογίζεται κι αυτή ως πρώτη εκτέλεση! Η αρχή έγινε το 1962 με δυο τραγούδια από τους Λιποτάκτες ("Θα γίνεις δικιά μου", "Δακρυσμένα μάτια"), αν και αργότερα (1966) σε ζωντανή εκτέλεση ερμήνευσε και τα άλλα δύο τραγούδια του κύκλου ("Χάθηκα", "Αυγή αφράτη").
Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος αρωγός στην πρώιμη καριέρα του Κώστα Χατζή στάθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος εκείνα τα χρόνια πειραματιζόταν με το λαϊκό ήχο κυρίως για τις ανάγκες κινηματογραφικών ταινιών. Το σημαντικό εδώ είναι ότι τα δέκα συνολικά τραγούδια του Μαρκόπουλου που ερμήνευσε ο Χατζής ήταν όλα σε πρώτη εκτέλεση και κυκλοφόρησαν ανά δύο σε δίσκους 45 στροφών μέσα στο 1964. Τα περισσότερα ακούστηκαν πολύ, αλλά περισσότερο ξεχώρισε το κλασικό χασάπικο "Γκρεμισμένα σπίτια" από την ιστορική θεατρική παράσταση Το κορίτσι με το κορδελάκι του Νότη Περγιάλη.


(c) 45'' | Columbia, Fidelity | 1962-1966 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: