Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Κώστας Χατζής, Μαρινέλλα: Ρεσιτάλ (1976)

Το έτος 1976 στάθηκε οριακό για τη μακροχρόνια καριέρα δύο κορυφαίων, αν και φαινομενικά εντελώς ετερόκλητων μεταξύ τους, καλλιτεχνών. Ο ένας ήταν ο Κώστας Χατζής που είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και είχε χτίσει αργά και μεθοδικά μια ισχυρή παρουσία στο χώρο του ζωντανού θεάματος, πάντα βέβαια σε μικρούς χώρους στην περιοχή της Πλάκας, αλλά και της δισκογραφίας, αρχικά δίπλα στους μεγάλους συνθέτες της εποχής (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Λεοντής, Πλέσσας) και στη συνέχεια με τις δικές του ευαίσθητες μπαλάντες ερωτικού και κοινωνικού προσανατολισμού. Η άλλη ήταν η Μαρινέλλα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού και των μεγάλων κοσμικών κέντρων που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του '50 δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '60 είχε αρχίσει να θεμελιώνει ένα πολύ στιβαρό προσωπικό ρεπερτόριο δίπλα σε συνθέτες, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Μίμης Πλέσσας.
Δυο τόσο διαφορετικοί λοιπόν καλλιτέχνες με πολύ διακριτό ύφος ο καθένας έμοιαζε μάλλον παράτολμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εμφανιστούν μαζί ζωντανά μπροστά στο κοινό. Κι όμως, αυτό που έμοιαζε απονενοημένο σχεδόν διάβημα, αποδείχθηκε μια πολύ πετυχημένη κίνηση που σημάδεψε την καριέρα και των δύο. Ήδη από το φθινόπωρο λοιπόν του 1975 ο Κώστας Χατζής και η Μαρινέλλα είχαν ξεκινήσει εντατικές πρόβες πάνω σε παλιότερο και καινούργιο υλικό που είχε ετοιμάσει ο πρώτος με σκοπό να παρουσιαστεί ζωντανά σε μία και μόνο συναυλία μπροστά στο κοινό, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 1976 στην πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός», ένα χώρο εντελώς έξω από τα ως τότε γούστα της Μαρινέλλας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ στην ιστορική εκείνη βραδιά παρουσιάστηκε ένα χορταστικό πρόγραμμα με 50 συνολικά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν εναλλάξ ή από κοινού οι δυο καλλιτέχνες με συνοδεία πότε μιας σόλο κιθάρας και πότε ολόκληρης ορχήστρας που διηύθυνε ο Κώστας Κλάβας. Το πείραμα πέτυχε απόλυτα και το κοινό αποθέωσε τους δυο καλλιτέχνες, ιδιαίτερα σε κάποιες πολύ ξεχωριστές μελωδικές στιγμές, όπως: Δεν είμ' εγώ, Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά..., Ήταν για όλους αδελφός, Νεκρό μου όνειρο, Όλος ο κόσμος είσ' εσύ, Σ' αγαπώ, Σ' απαρνήθηκα τρις, Κι ύστερα, Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει, Η αγάπη όλα τα υπομένει, Η τελευταία σελίδα, Μονολογούμε, Η συνείδηση, Καλόβολη ετούτη η βραδιά, Πώς να φύγεις.
Η στιχουργός Σώτια Τσώτου που ακολουθούσε τον Κώστα Χατζή από τα πρώτα του βήματα, έχει περιγράψει ως εξής αυτή την απροσδόκητη συνάντηση:
«Εκείνος μελαχρινός βάρδος, εκφραστής της πίκρας και της αγανάκτησης των λούμπεν, των αδικημένων και μιας νεολαίας που ονειρευόταν ένα καλύτερο αύριο το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Εκείνη ξανθή αισθαντική ερμηνεύτρια του ερωτικού και του έντεχνου λαϊκού, η αγαπημένη του κατεστημένου και των σαλονιών. Γάμος αταίριαστος με όλη τη σημασία της λέξης. Κι όμως επιτεύχθηκε εκείνη η θαυμάσια χημεία που φέρνει την ευτυχία ή την επιτυχία. Ο ένας διείσδυσε στον κόσμο του άλλου (...). Ακούσαμε μια καταπληκτική Μαρινέλλα να κατεβάζει στον δρόμο και να βάζει στον κόσμο τραγούδια κοινωνικού προβληματισμού και έναν ερωτικό Χατζή να κρατάει συντροφιά στο πικ απ σε μοναχικούς και ονειροπόλους. Κανείς από τους δύο δεν πρόδωσε τον εαυτό του, απλώς και οι δύο είχαν κάνει ένα βήμα ο ένας στον κόσμο του άλλου. Εκεί έγινε η μεγάλη συνάντηση που έφερε την επιτυχία, που ο απόηχός της θα ηχεί ίσως και 20 χρόνια μετά από σήμερα».
Η υπέροχη εκείνη βραδιά ωστόσο ηχογραφήθηκε και πέρασε σε τριπλό βινύλιο (που αργότερα έγινε διπλός ψηφιακός δίσκος), για να κυκλοφορήσει με τον τίτλο "Ρεσιτάλ". Τα τραγούδια είναι χωρισμένα σε μικρές ενότητες, ανάλογα με τον ερμηνευτή κάθε φορά, με δέσμες τραγουδιών σε συνεχή ροή. Η Σώτια Τσώτου υπογράφει τους στίχους σε 23 τραγούδια, ενώ έχουμε και στίχους πολλών άλλων σταθερών συνεργατών του Κώστα Χατζή, όπως: Ηλίας Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Κουφιανάκης, Γιάννης Παύλου, Γιάννης Λογοθέτης, Αργυρώ Καλιγά (Δανάη) και Ούρσουλα Γιορντή. Ο δίσκος έσπασε ταμεία και υπολογίζεται ήδη να έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το μισό εκατομμύριο αντίτυπα!


(c) 2CD | Philips | 1976 | Live | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: