Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Σπύρος Βλασσόπουλος, Βλάσης Μπονάτσος: Επικίνδυνη ισορροπία (1976)

Η υπέροχη συμπόρευση του δίδυμου Σπύρος και Λήδα, αφού μας χάρισε δυο εξαιρετικά άλμπουμ ("Ηλεκτρικός αποσπερίτης", "Χαμένο τίποτα δεν πάει") κατά το διάστημα 1972-1974, ολοκλήρωσε τον κύκλο της στα μέσα της δεκαετίας του '70, για να ακολουθήσει μια ιδιαίτερα παραγωγική δεκαετία (1976-1986) αυτόνομης πλέον συνθετικής δραστηριότητας του Σπύρου Βλασσόπουλου που απέφερε τέσσερις προσωπικούς δίσκους ("Επικίνδυνη ισορροπία", "Και σ' αγαπώ", "Σήμερα και πάντα", "Σαπφώ"), καθώς και αρκετά σκόρπια τραγούδια σε δίσκους διαφόρων τραγουδιστών (Άννα Βίσση, Γιάννης Πάριος, Ελπίδα, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Δάκης, Ρένα Πάντα, Λήδα Χαλκιαδάκη, Γιάννης Κατέβας, Μίλλη Καραλή).
Ο πρώτος λοιπόν καθαρά προσωπικός δίσκος του Σπύρου Βλασσόπουλου με τίτλο "Επικίνδυνη ισορροπία" κυκλοφόρησε το 1976 από τη Lyra και ήταν συγχρόνως και πρώτος προσωπικός δίσκος του Βλάση Μπονάτσου (1948-2004) που ερμηνεύει όλα τα τραγούδια με την ιδιαίτερα εκφραστική ερμηνευτική του ικανότητα. Θυμίζω ότι ο Μπονάτσος είχε κάνει τα πρώτα μουσικά του βήματα ως μέλος του νεανικού σχήματος Πελόμα Μποκιού, ενώ είχε ήδη λάβει μέρος ως ανεξάρτητος ερμηνευτής σε κάμποσους δίσκους ("Εκείνη τη νύχτα", "Καινούργια μέρα", "Τρωικός πόλεμος"), πριν του δοθεί η ευκαιρία από τον Βλασσόπουλο να παρουσιάσει την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά.
Εδώ πλέον ο συνθέτης έχει αναπροσαρμόσει ριζικά το ύφος του αφήνοντας οριστικά πίσω του τα φολκ χρώματα της προηγούμενης εποχής και υιοθετώντας μια πιο καθαρή ροκ γραμμή με ψυχεδελικές πινελιές. Η μόνη σχέση με το παρελθόν είναι η παρουσία και πάλι του ποιητή-στιχουργού Ανδρέα Αγγελάκη που έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών με θεματολογία ανάλογου προσανατολισμού. Χαρακτηριστικό είναι το ευρηματικό τραγούδι "Ο ΖΞΨ το ρομποτάκι" που ακούστηκε περισσότερο από το δίσκο, αν και προσωπικά ξεχωρίζω την τρυφερή μπαλάντα "Ερωτικό", όπου ο Βλάσης Μπονάτσος μοιράζεται την ερμηνεία με την Αιμιλία Σαρρή στην πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο πιανίστας και συνθέτης Σαράντης Κασσάρας.

(c) CD/LP | Lyra | 1976 | Πηγή: ΟΟ/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: