Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Γλυκερία: Ω, γλυκύ μου έαρ (1999)

Άλλη μια καταξιωμένη ερμηνεύτρια του λαϊκού μας τραγουδιού (θυμίζω την περίπτωση της Ελένης Βιτάλη που προηγήθηκε) δοκίμασε τις δυνάμεις της στην απόδοση των θρησκευτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας και μας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά με υπέροχα βυζαντινά χρώματα από τους θρήνους και τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής. 
Ο λόγος για τη Γλυκερία, η οποία άλλωστε μεγάλωσε ακούγοντας ψαλμούς και ύμνους από τον ψάλτη πατέρα της στο γενέθλιο χωριό της Άγιο Πνεύμα Σερρών.
Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο "Ω, γλυκύ μου έαρ" που κυκλοφόρησε το 1999 από την Eros Music. Περιλαμβάνει τους τέσσερις βασικούς θρηνητικούς ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής ("Η ζωή εν τάφω", "Άξιον εστί", "Ω, γλυκύ μου έαρ", "Ο νυμφώνας"). Η κορύφωση έρχεται με τον ομότιτλο ύμνο που αποτυπώνει συγκινητικά τον πόνο της Παναγίας για το μαρτυρικό θάνατο του γιου της. Ο ίδιος ύμνος αποτελεί και τον επίλογο του ηχογραφήματος σε οργανική προσαρμογή. Μαζί με τη Γλυκερία ψαλλουν οι Βασίλης Φωτόπουλος, Κώστας Σέγκης και Νίκος Χατζόπουλος. Ο τελευταίος συμμετέχει και στην οργανική συνοδεία παίζοντας βιολί και βιόλα, ενώ ο Δημήτρης Καπηλίδης και ο Γιώργος Στεφανάκης παίζουν πλήκτρα.

(c) CD Single | EROS Music | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: