Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Κουνάδης, Δραγατάκης, Παπαϊωάννου, Θεοδωράκης: Έργα για Βιολί & Πιάνο (1983)

Η μικρή δισκογραφική εταιρεία Motivo που ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του '79 στο Παρίσι ο Νίκος Μωραΐτης με σκοπό να στεγάσει δισκογραφικές δουλειές Ελλήνων δημιουργών που είχαν απαγορευτεί από το χουντικό καθεστώς, εξελίχθηκε με τον καιρό στη βασική στέγη της εγχώριας λόγιας μουσικής δημιουργίας, αφού με τη δική της υποστήριξη, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '80, εκδόθηκαν αρκετές δισκογραφικές δουλειές υπό το γενικό τίτλο Έργα Ελλήνων Συνθετών.
Στο πλαίσιο της πολυσήμαντης αυτής εκδοτικής σειράς κυκλοφόρησε το 1983 ένας εξαιρετικός δίσκος με έργα για Βιολί και Πιάνο γραμμένα κατά τη δεκαετία του '50 από τέσσερις εκλεκτούς μας λόγιους συνθέτες, τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Δημήτρη Δραγατάκη, τον Αργύρη Κουνάδη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται τα έργα:
Μουσικές Στιγμές για Βιολί και Πιάνο του Αργύρη Κουνάδη (1924-2011), σύνθεση του 1949-50 εμπνευσμένη από το ύφος του ρεμπέτικου τραγουδιού λίγο μετά την ιστορική ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Θέατρο Τέχνης, για την οποία παραδόξως ο Κουνάδης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του! Το έργο είναι αφιερωμένο στον βιολονίστα Τάτση Αποστολίδη και περιλαμβάνει τα μέρη: Ρεμπέτικο - Πολύ γρήγορο - Σαραμπάντα - Σαν χορός. Η θεσπέσια μελωδία της Σαραμπάντας αποτελεί σίγουρα μια από τις ωραιότερες στιγμές της λόγιας μουσικής μας!
Σονάτα αρ. 1 για Βιολί και Πιάνο του Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), βιολονίστα και σημαντικού συνθέτη και μαθητή του Μανόλη Καλομοίρη. Το έργο γράφτηκε το 1958 και αναπτύσσεται σε τρία μέρη: Allegro moderato - Andantino - Allegro vivo.
Σουίτα γα Βιολί και Πιάνο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1988), εμβληματικής μουσικής προσωπικότητας με σπουδές στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε και με τον σημαντικό Ελβετό συνθέτη Arthur Honegger με συνθέσεις που συνήθως ακολουθούσαν τα ρεύματα της ατονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού. Το έργο γράφτηκε το 1954 και περιλαμβάνει επτά μέρη: Preludio - Romanza - Scherzando - Arioso - Danza - Portreto - Finale Rondo.
Σονατίνα αρ. 1 για Βιολί και Πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), η επιλεγόμενη και "Κρητική", σύνθεση του 1952 που πρωτοεκτελέστηκε στις 10 Απριλίου 1953 με τον Τάτση Αποστολίδη στο βιολί αποσπώντας τα πολύ εγκωμιαστικά σχόλια του συνθέτη Πέτρου Πετρίδη. Αναπτύσσεται σε τρία μέρη: Vivo - Largo - Allegro.
Τα έργα ευτύχησαν να ερμηνευτούν από δύο κορυφαίους Έλληνες σολίστες, τον Τάτση Αποστολίδη (1928-2009) στο βιολί και τον Άρη Γαρουφαλή (1942-2013) στο πιάνο.


(c) LP | Motivo | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: