Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Αντώνης Πελεκάνος: Η κιθάρα - Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού (1987)

Η δεύτερη προσωπική δισκογραφική εργασία του συνθέτη Αντώνη Πελεκάνου ήρθε το 1987, δυο χρόνια μετά τον κύκλο "Μελοποιημένα ποιήματα Κωστή Παλαμά και Κώστα Καρυωτάκη". Και πάλι βασίζεται στον ποιητικό λόγο επιλέγοντας αυτή τη φορά τον μεγάλο Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Federico Garcia Lorca (1898-1936) και τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο (1909-1990). 
Ο τίτλος του δίσκου είναι διπλός: "Η κιθάρα & Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού". Ο μικρός κύκλος "Η κιθάρα" καλύπτει τη μία πλευρά του αναλογικού δίσκου με έξι μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα σε ελληνική απόδοση του Μάριου Λαέρτη από μια παλιότερη έκδοση του 1964 με μεταφράσεις των θεατρικών έργων "Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν με τη Μπελίζα στον κήπο του" (1933), "Γέρμα" (1934) και "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" (1936). Όμορφες λυρικές μελωδίες του συνθέτη ντύνουν πολύ ταιριαστά τον ποιητικό λόγο. Ξεχωρίζει το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο είχε μελοποιήσει πολύ παλιότερα και ο Μάνος Λοΐζος.
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου καλύπτεται με μελοποιημένα μέρη από την ποιητική συλλογή "Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού" του Γιάννη Ρίτσου που εκδόθηκε το 1964 και περιλαμβάνει 40 "παιδικά" ποιήματα αφιερωμένα σε δυο παιδιά (το Φώτη και την κόρη του Έρη), εννιά χρόνια μετά το "Πρωινό άστρο", έργο επίσης με παιδικό περιεχόμενο. Η μουσική κι εδώ έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με τα ποιήματα του Λόρκα καταφέρνοντας με πειστικό τρόπο να μας περιγράψει μουσικά την ξέχειλη ευαισθησία του ποιητή. Η μελοποίηση του Αντώνη Πελεκάνου ήταν η πρώτη χρονικά για το συγκεκριμένο έργο του ποιητή, ενώ το 2000 εκδόθηκε και μια δεύτερη εκτενέστερη μελοποίηση από τον Σωτήρη Σακελλαρόπουλο.
Τα τραγούδια αποδίδει πολύ εκφραστικά η Κύπρια ερμηνεύτρια Μαρία Αριστοφάνους στην πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση. Δυο τραγούδια επίσης αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την ενορχήστρωση βασισμένος στην κυριαρχία του κιθαριστικού ηχοχρώματος με την προσθήκη ακουστικών οργάνων, κυρίως του φλάουτου.

(c) LP | Απόλλων / Ανεξάρτητη έκδοση | 1987 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: