Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Κώστας Καλδάρας: Γεια σας... Πού πέφτουν τα σύνορα; (1991)

Έχοντας εδραιώσει την παρουσία του στο ελληνικό πεντάγραμμο με την πετυχημένη πρώτη του δουλειά ("Νυχτερινή κυβέρνηση") ο τραγουδοποιός Κώστας Καλδάρας μπαίνει δυναμικά στη δεκαετία του '90 με τον δεύτερο και ίσως τον πιο ενδιαφέροντα δίσκο της καριέρας του που κυκλοφόρησε το 1991 από την ΑΚΤΗ με τίτλο: "Γεια σας... Πού πέφτουν τα σύνορα;", τίτλο που σηματοδοτεί μια διάθεση φυγής και μια επίμονη αναζήτηση του δημιουργού για το καινούργιο και το διαφορετικό. 
Και όντως, αυτή η δουλειά διαφέρει αισθητά στο ύφος από την προηγούμενη. Το καθαρώς λαϊκό στοιχείο υποχωρεί δίνοντας το προβάδισμα σε πιο "έντεχνα" ηχοχρώματα με μια γκριζωπή διάθεση που επιτείνεται από τη θεματολογία των στίχων που έγραψε ο Γιώργος Κρητικός, εκτός από τρία τραγούδια που έχουν στίχους του συνθέτη. 
Δε λείπουν βέβαια και οι ορθόδοξοι λαϊκοί σκοποί, όπως τα ζεϊμπέκικα "Έλα ρε" και "Πες μου λοιπόν". Άλλωστε η παρουσία της στιβαρής (αν και φωνητικά γερασμένης πλέον) Σωτηρίας Μπέλλου σε δυο τραγούδια (ξεχωρίζει το "Αναμέτρηση") τονίζει εμφατικά τη λαϊκή πλευρά του δίσκου, χωρίς ωστόσο αυτή η πλευρά να είναι και η επικρατέστερη. Ο δίσκος ξεκινάει με ένα σύντομο οργανικό βαλσάκι κι ακολουθούν αρκετά όμορφα τραγούδια λυρικής διάθεσης, όπως το "Πρώτο πλάνο" με τη Βίκυ Μοσχολιού, το "Κόκκινο καράβι" με τον Βασίλη Λέκκα, η "Ανάμνηση" με την Ελένη Βιτάλη, αλλά και το "Ζαφείρι" με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το "Δεν έχω τον καιρό" με την Αφροδίτη Μάνου.
Άξιοι διεκπεραιωτές του ενδιαφέροντος αυτού υλικού στάθηκαν οι εκλεκτοί μουσικοί που συμμετέχουν, όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), ο Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, ούτι), ο Γιάννης Ζευγώλης (βιολί), οι Βασίλης Σαλέας και Νίκος Γκίνος (κλαρίνο), ο Πλούταρχος Ρεμπόυτσικας (βιολοντσέλο), ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), ο Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα) και ο Μανώλης Γαλιάτσος (πιάνο). Ο τελευταίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση.

(c) LP | AKTH | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: